Хоће ли руско-украјинска криза пореметити тржиште трактора?

Аутор: draganadpetrovic
629 посета

Руско-украјинска криза прети да пољуља светску економију, па и тржиште трактора које је минуле године било у експанзији. Према досадашњим предвиђањима на глобалном нивоу очекиван је даљи раст производње и продаје трактора у свим већим земљама. Процена је да ће за само 12 месеци у САД бити регистровано 318.000 нових трактора, 180.000 у Европи и преко 900.000 у Индији. Италијански извоз порастао је за 20 одсто, а домаћа производња процењена је на 13,7 милијарди евра. Глобално тржиште пољопривредних машина наставља раст од 7,7 посто, истакнуто је на конференцији за медије највећег италијанског произвођача трактора FederUnacoma на сајму Fieragricola у Верони који се одржава од 2. до 5. марта.

Илустрација: Рекордна продаја трактора претходне две године на глобалном тржишту

Пораст продаје трактора забележен је у готово свим европским земљама од Немачке, Француске, Италије до Велике Британије, Турске и Шпаније а овај тренд забележен је и у Кини.

  • За једанаест месеци од јануара до новембра 2021. према подацима ISTAT продаја италијанских трактора у иностранству порасла је за 20,8 одсто, а остале пољопривредне механизације за нешто мање од 20 одсто. Извоз италијанских трактора и пољопривредних машина у Русију за једанаест месеци од јануара до новембра 2021. вредео је 124 милиона евра, што је 29% више у односу на претходну годину. Када је у питању Украјина подаци показују укупну вредност извоза пољопривредних машина у висини од 63 милиона евра што је повећање од 52%. Међутим, сада када је дошло до сукоба између Русије и Украјине више нико не може да предвиди шта ће се даље догађати – рекао је Малаволти испред највећег италијанског произвођача трактора.
    Како је појаснио разлог за раст продаје трактора и прикључних машина он види у позитивном билансу пољопривредне године за житарице, као и систему подстицаја који је активиран у многим земљама као подршка пољопривредном сектору након кризе узроковане пандемијом короне. Позитиван резултат на глобалном нивоу, додао је Малаволти, фаворизовао је извоз не само трактора, већ и осталих пољопривредних машина и опреме која такође бележи константан раст у периоду од јануара до новембра 2021.
Илустрација: Сада је тешко предвидети све последице руско-украјинског сукоба

Највише трактора продато је почетком прошле године, док је у другој половини 2021. забележен мањи пад услед поскупљења производње самих машина што је довело и до поскупљења трактора. Међутим, позитиван индекс задржан је током целе године.
Према предвиђањима направљеним почетком године тренд раста производње и продаје трактора требало је да се настави и у 2022. Међутим, руско-украјински сукоб све је пореметио и сигурно ће утицати на европску и светску привреду у целини, па и на производњу и продају трактора и то са последицама које је сада тешко измерити и замислити.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар