Уколико купујете полован трактор, ово су ствари на које треба да обратите пажњу

Аутор: dzonioff
545 посета

Све више заинтересованих за пољопривредну производњу, субвенције и повољни кредити за куповину нове пољопривредне механизације, рађа и велико интересовање за куповину половних тракора. Већина заинтересованих тражи моделе за одређени новац на интернету, вашарима и пијацама, а не зна шта треба да ‘гледа’ када купује половни трактор.

Врста пољопривредне производње

Када власник неког домаћинства бира трактор, најпре мора да има у виду којом граном пољопривреде ће претежно да се бави и према томе бира трактор. Трактор до 35 коња погодан је за воћарство, а више коња захтева ратарски трактор. Такође, зависи и коју површину за обраду има купац и на каквом терену ради. Оном ко обрађује 10, 15 и 20 ха, потребан је већи и јачи трактор, ако има воћњак или њиву под нагибом, најсигурније је узети трактор са погоном на сва четири точка или такозвани ‘дуплак’.

Марка трактора
Други корак у бирању је марка трактора која највише зависи од сопственог буџета, најбоље да купи полован трактор из увоза, због боље опремљености, издрживости и функционалности.

Већ дужи низ година актуелни су и најконкурентнији Џон Дир (Јохн Деер), Њу Холанд (Неw Холланд), Кејс (Цасе) и Масеј Фергусон (Массеy Фергусон). Сви су прилично слични у квалитету, а разлике у потрошњи горива, степену загађивања природне средине, унутрашњој опремљености, окретности и брзини, такође, коме је јача хидраулика, бољи мењач – у нијансама су. Што млађи страни трактор, то боље.

Шта треба гледати?

Када се купује трактор без обзира која му је намена или марка, каже овај најважније је проверити мотор, мењач и хидраулику, а споредно али једнако важно су гуме, акумулатор, потрошња уља, лакоћа или димљење приликом паљења и остало.

Мењач и мотор су главне ствари, ако су мењач и мотор лоши, онда трактор неће дуго да се вози, а ремонт иностраних трактора је доста скуп, кошта и до пар хиљада евра. На великом трактору обавезно гледати гуме; јер су нове скупе, да ли је радовно сервисиран, замењено уље, да ли му се чују диференцијали, да ли мењач испада из брзина. Затим, гледа се визуелно колико је ударан, похабан, колико има радних сати.

Важно питање за купца јесте колико ће често користити трактор. Уколико би га користио само неколико пута годишње, трактор са пуно радних сати може да дође у обзир, иначе се увек препоручије трактор са мање, јер поправке за трактор који има до 10 000 радних сати износе више од половине вредности већ купљене машине. Правило је да мањи трактор захтева мања улагања, већи већа.

извор : https://vesti.mojauto.rs  

Srodni tekstovi

Оставите коментар