Резидба воћака је изазов и за набоље стручњаке. Неколико савета ће вам користити

Аутор: dzonioff
464 посета

Резидба шљиве трешње, вишње, брескве и кајсије (коштичаво воће)

Захваљујући бројним искуствима и истраживањима резидба воћа омогућила нам је да све више постижемо одличне приносе са плодовима екстра квалитета које тражи пробирљиво тржиште. Ни разлика у цени између прве и екстра класе није мала, да не говоримо о другој класи. Основно о чему треба да водимо рачуна код резидбе је то коју воћку орезујемо, која је сорта у питању, стање засада и наравно шта желимо резидбом да постигнемо.

Код шљиве резидба зависи од гранчица на којима се формирају плодови и оне се разликују код различитих сорти тако да оне сорте које рађају на мешовитим гранчицама треба најинтензивније орезивати док код сорти које рађају на кратким родним гранчицама поребно је да оставите одређен број једногодишњих летораста.

Резидба код брескве зависи од кондиције стабла и саме круне која је формирана. Када брескву орезујете треба да остављате мешовите родне гранчице дужине 10-15 цм у виду рибље кости и то по 30 у гушћем и до 80 гранчица у класичном засаду (код већег размака садње).

Када говоримо о кајсији треба нагласити да код ње резидбу изводимо три пута и то у пролеће односно у периоду кретања вегетације када се избацују гране које се укрштају, загушују круну, поломљене и гране које сметају при обради механизацијом. Други пут кајсију орезујемо током лета обично крајем маја или почетком јуна и тада радимо прекраћивање избилих младара за 1/3 или ½ дужине. Трећа резидба је после бербе и тада се одстрањују поломљење и осушене гране. Ову резидбу је набоље спровести средином јула до 15 августа, у зависности од времена сазревања плодова.

Већина засада тршње у Србији је стара, стабла се воде у виду слободне круне, резидба готово да се и не изводи, али новим, интензивним засадима се примењује густа садња. Због тога је неопходна редовна и оштра резидба (интензивна), а стабла се одржавају до висине која је погодна за рад са земље. Оно што што је приметно јесте формирање нових засада са интензивном производњом где се постижу одлични резултати. Један такав засад са најавремениом агротехником је у околини Зајечара о чему смо писали у Агробизнис магазину.

Резидба вишања: Родно дрво је део гранчице који има дуже или краће једногодишње леторасте са цветним и лисним пупољцима. Цветни и лисни пупољци могу бити на леторастима, који су: кратки – један цветни и један лисни пупољак, мајски букетић 2-7 цм -са више цветних пупољака,- сламасти (танки) са појединачним цветним пупољцима (10-15цм), мешовити-више пупољака заједно (два, три и више) дужине преко 15 цм, – превремени -кад се пупољци из текуће вегетације развију у леторасте. С обзиром на то где се налазе, разликују се три групе цветних пупољака, па постоје и три групе сорти брескве: А, Б и Ц. Сорте групе А имају цветне пупољке на целој дужини тањих и дебљих гранчица. Сорте групе Б имају цветне пупољке на целој дужини тањих гранчица, а на дебљим, само на вршном делу. Сорте групе Ц имају цветне пупољке само на вршном делу дебљих и тањих гранчица.

Такође треба да знамо да код сорте која рађа на вишим родним гранчицама резидбом обезбедимо доваљан број умерено бујних летораста и да орезивањем спречимо њихово премештање на периферију круне. Ако је у питању сорта која рађа на мајским китицама (КЕЛЕРИС 14, ЕРДИ БОТЕРМО) неопходно је обезедити довољан број једногодишњих летораста на којима ће се формирати кратке родне гранчице. Код трећег типа сорти вишања, где имамо плодове на једногодишњим родном дрвету и на кратком родном дрвету, резидбом треба да смањимо претерану родност и оставимо што већи број умерено бујних летораста који ће дати најкрупније плодове. Сорта погодна за густу садњу вишње је Облачинска.

Резиба јабуке и крушке

Резидба јабуке може бити кратка или дуга. Применом система дуге резибе повећан је принос по јединици површине засада, а остварује се и веће учешће плодова екстра класе, боља обојеност плодова што обезбеђује веће приходе.

Када је у питању крушка, проф. др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду предлаже да се придржавате два основна принципа: слабија резидба (мање орезивање) на бујним стаблима убрзава и повећава родност, а кратка резидба (јаче орезивање) повећава бујност и успорава родност.

Srodni tekstovi

Оставите коментар