Припрема трактора за пролећну сезону

Аутор: draganadpetrovic
300 посета

Одржавање трактора пре почетка рада, односно пуштања у рад после зимског периода мировања није компликован процес уколико је квалитетно урађена припрема пре зиме. У том периоду је било пожељно да је трактор био постављен на подметаче (клоцне) због заштите гума, па је сада потребно машину спустити на равну, тврду подлогу и проверити притисак у гумама. Затим треба уградити акумулатор, проверити ниво електролита која мора бити 1 центиметар изнад плоча – електрода, а ако није, треба додати дестиловану воду и спојити каблове (+,-). Уколико је акумулатор новије производње где се не досипа електролит, требало би проверити ниво напуњености и ако је празан допунити га на електро исправљачу. Исто тако треба проверити ниво уља у мотору, трансмисији/хидраулици трактора и пречистачу ваздуха.

Ако је у резервоару горива било мало, сада се допуњујуе до максимума. Треба обратити пажњу на чистоћу горива, посебно ако се пуни из властите цистерне. Опасно је ако се после пуњења резервоара евентуалне заостале капљице горива не уклоне сувом крпом (памучни пуцвал). Разлог томе је и осетљивост на нечистоће уређаја за довод горива код дизел мотора, која узрокују честе застоје рада мотора трактора.

Илустрација: Уколико је квалитетно урађена припрема пре зиме не би требало да буде проблема са трактором

Пољопривредна механизација се састоји од многобројних машина, оруђа и апарата који у данашње време непрестаног напретка у техничком и технолошком смислу постижу врло високе цене коштања, које морају оправдати својом поузданошћу, прецизношћу, учинком И једноставношћу у раду. Да би то постигли у великој мери је заслужан човек – руковаоц машином, који мора бити оспособљен за рад са скупом пољопривредном механизацијом, а која обухвата редовно и квалитетно одржавање. Од тако обученог произвођача можемо очекивати да ће свој посао обављати одговорно и са задовољством, а резултат тога ће бити већа производња и већи профит.

дипл. Инг. Жељко Лазић, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије

Извор: https://www.agrotv.net/priprema-traktora-prolecnu-sezonu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар