Представљамо вам тракторе без трактористе

Аутор: Gdjakovic
452 посета

Аутономни трактори су трактори који могу да раде без људског присуства. Они су опремљени сензорима, ГПС-ом и рачунарским софтвером који им омогућавају да се крећу и обављају задатке на фарми или другом  месту. Аутономни трактори се могу користити за орање, сетву семена, прихрану и заштиту као и обављање других задатака који су иначе обављани од стране људи. Они могу бити програмирани да прате одређене руте и обављају задатке у одређеним временима, што им омогућава да раде без прекида. Овакви трактори имају потенцијал да повећају ефикасност и продуктивност у пољопривредном сектору, а такође могу помоћи у смањењу недостатка радне снаге.

Постоји неколико компанија које производе аутономне тракторе.

Фото: https://www.caseih.com/

AGCO је глобални произвођач пољопривредне опреме са широким асортиманом производа, укључујући тракторе, комбајне и друге пољопривредне машине. Они нуде линију аутономних трактора под називом „Fuse Autonomous Tractor“, која је опремљена напредним сензорима и софтвером који им омогућавају да се крећу и обављају задатке на фарми. Цене ових трактора почињу од око 100.000 долара.

John Deere је америчка компанија која производи пољопривредну опрему већ више од 180 година. Они нуде линију аутономних трактора под називом „Precision Ag Tractors“, која је опремљена напредним сензорима и софтвером који им омогућавају да обављају задатке са високом тачношћу. Цене ових трактора варирају у зависности од модела и карактеристика, али обично се крећу од 200.000 до 300.000 долара.

Case IH Autonomous Concept Vehicle: Овај концептни модел аутономног трактора развијен је у сурадњи с твртком ЦНХ Индустриал и показан је на сајму пољопривредне механизације у Ханноверу 2016. године.

Case IH Magnum Autonomous: Овај модел аутономног трактора доступан је у различитим величинама и може се користити за различите задатке на фарми, укључујући обраду земље, сјетву и жетву.

Case IH Autonomous Tractor:Овај модел аутономног трактора доступан је у двије величине и може се користити за различите задатке на фарми, укључујући обраду земље, сјетву и жетву.

Фото: https://www.kubota.com/

KUBOTA је јапанска компанија која је позната по својим тракторима и другој пољопривредној опреми. Они нуде линију аутономних трактора под називом „Kubota Autonomous Tractor“, која је опремљена напредним сензорима и софтвером који им омогућавају да се крећу и обављају задатке на фарми. Цене ових трактора нису јавно доступне, али вероватно су сличне онима које нуде други произвођачи. Више о овом трактору на линку.

Треба напоменути да су ове цене за саме тракторе и не укључују додатну опрему или сензоре који могу бити потребни за одређене задатке. Такође, ове цене су подложне променама и могу варирати у зависности од локације и других фактора.

Поред аутономних трактора, постоји неколико других врста аутономних пољопривредних возила која се развијају и користе на фармама широм света. То су на пример аутономни расипачи који су опремљени сензорима и софтвером који им омогућавају да се крећу по пољу и да прецизно и контролисано примењују хранива, пестициде и друге хемикалије.

Такође, постоје и аутономни берачи који се користе за брање култура попут жита, ораха и поврћа. Опремљени су сензорима и софтвером који им омогућавају да се крећу по пољу и да ефикасно и прецизно сакупљају културе.

Аутономне косачице се користе за кошење траве на великим имањима попут голф терена, спортских терена и јавних паркова. Опремљени су сензорима и софтвером који им омогућавају да се крећу по подручју и да прецизно и ефикасно косе траву.

Аутономни системи за наводњавање користе сензоре и софтвер да прате ниво влажности земљишта и да на поље додају воду по потреби. Ово помаже у штедњи воде и повећању приноса култура.

Ово су само неки примери врста аутономних пољопривредних возила која се тренутно развијају и користе. Вероватно ћемо видети све више оваквих возила у будућности како технологија наставља да се развија.

Аутор: Горан Ђаковић

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар