Пољопривредници на мукама – раст цена и све дужи рок испоруке механизације (ФОТО)

Аутор: draganadpetrovic
552 посета

Дистрибутери пољопривредне механизације у протеклих годину дана морали су да повећају цене за око 30 одсто, наводе из Удружења увозника пољопривредне механизације. Раст цена се наставља, а све је дужи рок за испоруку нове механизације. На Пољопривредном сајму у Новом Саду, пољопривредницима се једино гарантује цена за изложени трактор.Обнова пољопривредне механизације је једна од најзначајнијих тема међу пољопривредницима на сајму. Универзални трактори средње снаге до 100 киловата се највише траже, али због честих поскупљења просечно домаћинство не може да га купи без задуживања, сматра пољопривредник Зоран Важић.
„Може на кредит некако. Ето тако, тешко је овако са кешом, тешко“, каже Зоран Важић и додаје да су цене више за десет хиљада него прошле године.

Рок за испоруку новог трактора је са два продужен на најмање шест месеци. Разлог је што компоненте до произвођача стижу са разних страна света. Транспорт делова који је раније ишао преко Украјине сада мора алтернативним путевима.

Илустрација: Изложени трактори на Сајму пољопривреде у Новом Саду

„Кад вам фали табла, рецимо контролна табла или када вам фали неки један део, ви не можете трактор да склопите и не можете га тако испоручити. Међутим, било је случајева да су неки добављачи испоручивали тракторе без одређених компонената, чисто да би их испоручили, испоштовали рок, а онда касније уграђивали након два-три месеца то што је фалило“, каже Александар Швоња, дистрибутер пољопривредне механизаије.

Пољопривредни сајам је и место за приказивање нових идеја. Гајење шипка је једна од њих. Ова биљка има пуни економски ефекат ако се преради.

„Може да се заради двоструко или троструко више и то је оно што у ствари треба да мотивише све људе који се баве било каквом производњом воћа или поврћа. И једна четворочлана породица може сасвим лепо да убира приход конкретно кад је реч о шипку“, каже Игор Петровић, прерађивач шипка из Младеновца.

Илустрација: Богата понуда трактора и прикључних машина на новосадском Сајму пољопривреде

Током сајма ће у оквиру стручних скупова бити представљене нове технологије у развоју пољопривреде, технолошке иновације и дигитализација у пољопривреди.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4822382/cee-rast-traktori.html

А шта се све од механизације нуди на Сајму пољопривреде можете видети у следећој галерији:

Srodni tekstovi

Оставите коментар