Покренута производња домаћег трактора

Аутор: Gdjakovic
659 посета

Како за наш лист открива Радован Комад из одељења продаје ове компаније, трактор „Мајевица 90“ продаваће се заједно са шест прикључних машина, тако да ће имати све што је потребно за мала и средња газдинства, али овакав тип механизације добро ће користити и већим пољопривредним газдинствима. Оно што ће сигурно значити пољопривредницима јесте и чињеница да ће приликом куповине бити омогућен период отплате до седам година, као и могућност робне размене.

Трудили смо се да што више компоненти потребних за производњу трактора буду из Србије, тако да је учешће домаће производње у нашем трактору преко 50 одсто – каже наш саговорник. – Ми смо овом приликом неке делове сами произвели, али смо и сарађивали са 40 коопераната из целе Србије, те је више од 800 компоненти новог српског трактора направљено у нашој земљи. Оно што смо морали да увеземо јесте Перкинсов мотор и „Царраро“ трансмисија. Наш трактор има 90 коњских снага, клима уређај, радио, 12 брзина, хидраулику напред и назад тако да једним проходом могу да се раде две операције, као и реверзер, што „Мајевица 90“ чини једноставним за употребу. Морамо напоменути и да су завршена испитавања на њивама и све је прошло одлично.

Цена трактора?

Када је у питању цена трактора, из ове бачкопаланачке фирме кажу да ће она бити позната до краја лета, пре него што се трактор нађе у самој продаји.

Идеја водиља за производњу домаћег трактора била је да се пољопривредницима омогући квалитетан домаћи производ, те да једини избор не мора да буде механизација из увоза, рекао је Радован Комад.

Радован Комад објашњава да је највише времена и уложено у потрагу за фирмама у Србији које би, заједно са „Мајевицом“, учествовале у  производњи овог трактора, јер су желели да што више буде домаћих компоненти. Исто тако, с обзиром на то да се идеја за производњу српског трактора јавила пре око две године, инжењери и запослени у овој компанији сусрели су се са изазовима које је донело време пандемије. Ипак, сви они су успешно савладани и још врло мало времена је остало пре него што се „Мајевица 90“ нађе на њивама пољопривредника у Србији.

Наш саговорник додаје и да компанија „Мајевица сервис доо“ из Бачке Паланке послује 117 година и представља најдуговечнији и највећи привредни субјект за производњу пољопривредних машина у Србији.

Производе преко 120 прикључних машина, а велики део свог асортимана извозе у 40 држава, и то не само у Европу, него и на остале континенте. Тренутно су поносни што су испоручују преко стотину сејачица, и то ван сезоне, које су продане током успешне акције која укључује попуст од око 40 одсто. Додају да су управо сејачице један од производа по коме је ова компанија најпознатија.

Т. Пачић

Извор: Dnevnik.rs

Srodni tekstovi

1 коментар

Савети из искуства за све који имају тракторе, комбајне и растураче ђубрива | Удружење новинара за пољопривреду 25. новембар 2023. - 07:23

[…] је неопходно водити рачуна, посебно преко зиме, кад механизација мирује и обавезно је заштити од кише, снега и ветра и […]

Одговори

Оставите коментар