Подсећамо: И прскалице на техничком прегледу

Аутор: draganadpetrovic
627 посета

Од 1. јануара ове године на снагу је ступила нова регулатива о обавезној техничкој провери прскалица које пољопривредници користе у производњи.Технички преглед прскалице за тракторе новина је за све пољопривредне произвођаче. Ова провера је од ове године регулисана Законом о средствима за заштиту биља, а препорука Министарства пољопривреде је да се обавља на сваких пет година. Стручњаци истичу да ће ова процедура бити попут провере техничке исправности возила, а Владимир Танков, инжењер ратарства из Пољопривредне стручне службе Врба истиче да ће се на територији деловања ПССС Врба ова контрола вршити бесплатно.
„Пољопривредно саветодавна и стручна служба Врба поседује најсавременију лабораторију за контролу техничке исправности уређаја за апликацију пестицида, ту се пре свега мисли на прскалице, али и орошивача који их има нешто мање на терену, и наша служба ће обављати ове провере. Битно је да наши пољопривредници знају да ће ова контрола бити бесплатна за све произвођаче са наше територије општина Врбас, Кула, Србобран и Бечеј, ми имамо договор са јединицама локалне самоуправе да обављамо прегледе потпуно бесплатно. Сви заинтересовани пољопривредници могу да дођу и да провере машине. Провераваћемо исправност пумпе која ствара радни притисак како би се пестициди правилно нанели на површину, а контролисаћемо и мерну регулациону јединицу, манометар, као и контролу свих спроводних цеви и свих дизни појединачно,“ истакао је Владимир Ранков и додао:
„Све службе мораће да одраде и обуку о безбедној примени пестицида, односно, да пољопривредници знају шта је све неопходно да ураде пре него што изађу на парцелу да заштите биљне врсте. Та обука ће се радити по службама и сви произвођачи који учествују у обуци добиће сертификат који ће важити пет година. Обука ће претходити техничким прегледима како би се заокружила целина о новим сазнањима из области заштите биља“.

Илустрација: Савети од стручњака злата вреде/ ФОТО: Pixabay

Пољопривредно саветодавна и стручна служба Врбас апелује на произвођаче да пре него што купе азотно ђубриво ураде агрохемијску анализу земљишта на садржаје минералног азота како би знали колико средстава да употребе на којој површини.
„Свакодневно стижу узорци у лабораторију, људи долазе код нас по савете. Импути који улазе у заснивање било које производње су високи и знатно поскупљује производња, тако да о свему треба водити рачуна, али превасходно о рационалној употреби минералног ђубрива. Када је у питању стање усева, површина под озимим усевима је нешто више од 30 хиљада хектара на целој територији деловања службе. Пшеница је посејана у оптималним роковима малтене 90 одсто и тренутно је у фази бокорења, у доброј кондицији, без битних појава патогена и штеточина на терену. Предстоји прихрана озимих усева и уљане репице, а оно о чему произвођачи треба да размишљају јесте сетва јарих усева где сматрамо да ће највеће површине бити под кукурузом, сојом, нешто мање сунцокрета и шећерне репе,“ истакао је Ранков.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/od-sada-na-tehnickom-pregledu-i-prskalice-za-traktore_1315441.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар