О тракторима на српским њивама проговорио и академик

Аутор: draganadpetrovic
324 посета

Наши пољопривредници обрађују оранице још увек са старом механизацијом мада је у протеклих неколико година било значајнијих државних подстицаја да се она обнови.Посебно су трактори у возном парку земљорадника застарели и често старији од власника поседа. Мада је у протеклих пет година захваљјући повољним кредитним линија које су обезбедили Покрајински фонд за развој пољопривреде и Министарство пољопривреде купљено више од 21.000 трактора.

Процењује се да данас у Србији имамо око 500.000 трактора,а у тај број се рачунају и нерегистровани. Сматра се да чак 90 одсто њих прешло две деценије старости ,што пољопривредницима представља велики издатак у одржавању, ремонту и чешћим застојем при коришћењу.

 

Илустрација: Процењује се да данас у Србији имамо око 500.000 трактора ако се у тај број се рачунају и нерегистровани

Мада имамо земљиште солидног квалитета, овладану добру и савремену технологију и имамо довољно обучених кадрова, што може да буде потенцијал за производњу здравствено безбедне хране за много веће тржиште од нашег.

– Уколико се полази од податка да се у пољопривреди користи укупно око 3,5 милиона хектара,од којих је око 2,9 милиона хектара (84 одсто) у поседу породичних газдинстава, а код правних лица око 540 000 хектара (14 одсто) број од пола милиона трактора указује да је то превише механанизације, али ако се узме у обзир година производње,трактори су лоши и неупотребљиви – истиче редовни члан Академије инжењерских наука Србије проф. др Ратко Николић.
– Обично власници од три трактора у економским двориштима склапају један да би могли да изађу на њиву. То знатно и неповољно утиче на агротехничке операција у оптималним роковима, а тиме и смањење приноса свих биљних култура.емљиште је солидног квалитета, овладана је добра и савремена технологија и има довољно обучених кадрова, што је потенцијал за производњу здравствено безбедне хране за преко 50 милиона становника и извоз од преко 10 милијарди евра годишње

Проф. др Николић истиче да је Србији зато хитно потребна нова механизација,а најбоље решење за то било би отварање фабрике,организовање производња трактора у Србији за сопствене потребе и извоз. – У фабрици у Србији, требало би да се произведе годишње око 20,000 трактора за домаће тржиште и извоз 10.000. За тај обим производње требало би запослити и 10.000 радника,а у домаћој производњи трактора наша земља би уштедела око 320 милиона евра годишње – наводи проф.др Николић.

Илустрација: Годишње се у просеку увезе четири пута мање трактора од потреба пољопривредника

Увоз из 14 земаља

Проф. Николић наглашава да сада у просеку увеземо 5.000 трактора од 38 произвођача из 14 земаља.

-Тај број је недовољан. Потребе су далеко веће, годишње нам треба најмање 20.000 трактора – рекао је проф др Ратко Николић.- Наравно, док се не освоји домаћа производња,део трактора се купује и преко ИПАРД програма. Међутим, треба истаћи да је Србија каснила са увођењем ИПАРД програма чак осам година, Према најновијим подацима он се сад и недовољно користи, свега десет одсто.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/traktori-na-nasim-nivama-uglavnom-stariji-od-vlasnika-18-02-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар