Нове кабине за стари трактор

Аутор: Gdjakovic
894 посета

Иван Савић из села Клење код Богатића има златне руке. Све што замисли то може и да направи са својих десет прстију од лима и метала у својој радионици „Метал ИС Клење“. Посебно је поносан на репарацију старог ИМТ трактора који је по годинама старији од њега, а који је средио и репарирао да сија као да је нов.

Иван Савић

– Још као дете уз оца сам стално био у радионици и научио сам браварију и механику поправљајући тракторе и комбајне. После завршене средње мачванске школе уписао сам Пољопривредни факултет, смер агроиндустријско инжењерство. То је пре седам година био нови, иновативни смер који је осмислио покојни професор Тодор Јањић – испричао нам је овај вредни младић, пре годину дана.

Колико кошта, које су предности и мане? Нови или стари трактор питање је сад!

Ове године смо га срели на Сајму пољопривреде у Богатићу где је имао свој изложбени простор.

“На сајму смо излагали кабину за ИМТ560/577 нови тип, по истим мерама по којима је радила и фабрика, само од појачаних материјала, мешаону сточне хране капацитета 350 кг са млином за млевење пољопривредних производа, као и гарнитуру блатобрана за разлиците моделе ИМТ трактора по нашем препознатљивом квалитету и појачаној дебљини лима у односу на оригиналне модел, прича нам Иван.

Погледајте какав трактор нам долази из Јапана!

Питали смо га како јсу дошли на идеју да прави кабине за тракторе?

“На идеју смо дошли због велике потражње тих кабина због новог закона о безбедности у саобраћају који захтева да трактори поседују заштитни рам или кабину.

У периоду од три године, у незгодама са тракторима на путевима, живот је изгубило 78 особа, док је у истом периоду 86 особа смртно страдало у шумама или на пољима услед превртања трактора. Заштитни рамови за тракторе без кабина нису само потреба, него и законска обавеза и намењени су да заштите возача трактора у случају незгоде на путу, као и у случају превртања ван јавних путева.

Мешаону сточне хране су излозили такође на Сајму јер је Мачва препознатљива по узгоју товних свиња, товних говеда и крава музара. Пољопривредници често траже боља и квалитетнија решења за превазилазење проблема око припреме хране за исте.

Припрема трактора за пролећну сезону

Савићи праве и блатобране за различите моделе трактора. Уз помоћ вредних руку овог домаћина многи пољопривредници враћају стари сјај дотрајалим машинама,тако да поново могу у експлатацију и на технички преглед због регистрације.

Савићи су задовољни и продајом на Сајму, продали су једну кабину и два пара блатобрана. Они апелију да би њихове кабине требало уврстити у Правилнике за подстицаје, јер многи не могу да купе нов трактор, а у обавези су да имају кабину, и то би пуно значило пољопривредницима.

Извор:

https://domacinskakuca.rs/2023/03/07/traktorske-kabine-zlatnih-ruku-delo/

Srodni tekstovi

Оставите коментар