Недимовић наљутио увознике пољопривредне механизације

Аутор: dzonioff
313 посета

Како Агробизнис магазин сазнаје, министар пољопривреде Бранислав Недимовић наљутио је увознике пољопривредне механизације јер је пордат ИМТ индијском ТАФЕ који ће сада значајно утицати на ситуацију на тржишту пољопривредне механизације. Наиме ова компанија већ је најавила обнављање производње трактора који ће свакако бити приступачнији од оних који долазе из увоза. Када се овоме дода и најава министра Недимовића да ће трактори који се производе у Србији бити додатно субвенционисани, то ће свакако утицати на драстично смањење тражње за тракторима из увоза који су иначе и прилично скупи. Стручњаци сматрају да ће цифра од 5000 трактора годишње, ако се остваре планови о улагањима у ИМТ, бити недовољна јер је потражња за оваквим тракторима огромна. Пољопривредници иако емотивно везани за ИМТ као домаћи бренд, наравно жале што више није у домаћем власништву, али су са друге стране задовољни јер је продат власницима из пријатељске Индије и јер ће поново куповати тракторе произведене у Србији и имати на располагању резервне делове.

Одговарајући на питања новинара ИНСАЈДЕР-а Шта је до сада спречавало инвестицију Тафеа заменик директора компаније „Тафе“ за европско тржиште Камал Ахуђа је рекао: „Па, верујем да постоје одређени људи којима вероватно не одговара ово, у смислу да смо им директна конкуренција. Ми смо увек имали конкуренцију, конкуренција је здрава под условом да је на фер начин, а не на начин да се евентуално избегава плаћање царина кроз неке малверзације. У сваком случају, ако се неко тиме бави то јесте проблем, и наравно да њима неће бити у интересу да један Тафе, који је до сада плаћао 15 посто царине, сада буде још конкурентнији. И то неће више бити ни Тафе, него ће то бити ИМТ“, истакао је он.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је за Радио-телевизију Србије рекао да су индијској компанији ТАФЕ продати бренд, интелектуална својина и локација у Јарковцу код Сечња, али да локација на Новом Београду није продата и да остаје у стечајној маси.

„Добро је што ТАФЕ има исту платформу као што је имао и ИМТ, а то је платформа Фергусон-а. Мислим да смо на добром путу“, истакао министар је Недимовић. Како је оценио, ТАФЕ је у Србији због потражње трактора на простору целе Југоисточне Европе. „Тржиште које је Србија отворила је тржиште Руске федерације, имамо и посебан Споразум о трговини са Турском, много је земаља у игри, много њих које потражују ову врсту робе“, истакао је Недимовић. Говорећи о могућности отварања нових радних места и стручности радне снаге, Недимовић је рекао да је Србија раније била позната по производњи механизације намењене пољопривреди. „Постоји традиција, постоје средње стручне школе, имамо концепт новог, дуалног образовања, што је јако важно“, оценио је он.

Ко је газдарица ТАФЕ-а и ИМТ-а

Ретко ко зна да је компанија ТАФЕ један од светских лидера у производњи трактора, а још мање се зна, барем на нашим просторима, да је нова газдарица ИМТ-а председница и главна извршна директорка Маллика Сринивасан, према нашим изворима из Индије, позната као стратег, предузетник и по својој посвећености да све буде изврсно. Такође, за њу се каже да је допринела унапређењу пословања у Индији, нарочито у области машинске индустрије.

Госпођа Сринивасан је члан Извршног одбора пословне школе Хyдерабад у Индији, члан Управног одбора Индијског института за технологију Цхеннаи и Института за менаџмент Бхаратхидасан у Трицхy. У Управном одбору је АГЦО корпорације из САД, као и ТАТА Стеел Лимитед и ТАТА Глобал Беверагес.

Током спосете међународном сајму хране у Индији, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, Бранислав Недимовић, срео се између осталог са руководством ТАФЕ-а, које је предводила госпођа Маллика Сринивасан, као и са представницима Махиндре. ТАФЕ и њене подкомпаније не производе само тракторе. Баве се такође и осталом пољопривредном механизацијом, међу којима су и комбајни, затим дизел моторима, пластиком, зупчаницима, батеријама, хидрауличним пумпама, цилиндрима, а имају и плантаже и продају франшизама.

Од производње само једног трактора 1961. године, ТАФЕ је данас дошао до тога да има фабрике у Индији, Кини и Турској, 12 хиљада запослених и годишњи обрт од 2,5 милијарде УСД. Годишње је Србија увозила 300 до 400 трактора од ТАФЕ-а.

Пољопривреда је важан сектор српске привреде, а њен допринос БДП-у и даље је висок, углавном због плодног земљишта и повољних природних услова, као и континуираног значаја руралне економије Србије. Пољопривредницима у Србији су потребне нове пољопривредне машине, као што су трактори итд, а оживљавање ИМТ-а значајно ће помоћи у јачању пољопривредног сектора Србије. Господин Бранислав Недимовић, министар пољопривреде посетио је производни погон ТАФЕ у Мадураиу током недавне посете Индији у новембру 2017. године подсећа амбасадорка Цхаухан додаје “ИМТ је био најпрепознатљивији трактор у свим бившим југословенским републикама и био је окосница пољопривредне механизације у региону. ТАФЕ је део групе Амалгаматионс са годишњим прометом од 2,5 милијарди долара и трећи је највећи произвођач трактора у свету. Амалгматионс су одувек биле на челу технолошких иновација кроз бројне асоцијације са светски познатим корпорацијама које су лидери саме по себи. Амалгматионс имају изузетно снажну технологију и производну инфраструктуру. Временом, она се фокусирала на односе са водећим произвођачима из целог света, учврстила партнерства и радила на технолошком учинку. ТАФЕ је партнер ИМТ-а већ више деценија када су започели технолошку сарадњу 1962. године.”

Њ.Е. Нариндер Цхаухан, амбасадорка Индије у Србији

У екслузивној изјави за Агробизнис магазин амбасадорка Баридер Цхауцхан каже да је ТАФЕ, најстарији играч у региону и да годишње продаје у региону око 750 трактора и убудуће ће производити ИМТ” тракторе за југоисточну Европу као и друга тржишта са којима Србија има Споразуме о слободној трговини. “Надамо се да ће производња почети ускоро, јер ТАФЕ планира да производи око 5.000 трактора у првих пет година. ТАФЕ ће набавити нову опрему за производњу трактора који испуњавају садашње стандарде производње и стандарде продуктивности истиче амбасадорка Индије у Србији.

Сарадња Индије и Србије и наши будући односи

Индија и Србија деле блиске везе пријатељства и сарадње и постоји много заједничких атрибута у нашој култури, филозофији и традицији. Привредна сарадња између Индије и Србије добила је знатан подстицај када је председник Србије Александар Вучић посетио Индију и учествовао на економском самиту Вибрант Гујарат у јануару 2017. године и разговарао о сарадњи у различитим областима, укључујући одбрану, пољопривреду, туризам, ИТ итд. на међународним форумима. Сви неопходни споразуми су успостављени, укључујући Билатерални споразум о унапређењу и заштити инвестиција (БИПА), Конвенцију о избјегавању двоструког опорезивања (ДТАЦ), Споразум о трговини, споразум о авио услугама, Споразум о туризму, Меморандум о разумевању у пољопривреди, “Надамо се да ћемо ускоро имати више посета високог нивоа са обе стране” закључује амбасадрока Цхаухан.

Srodni tekstovi

Оставите коментар