Невероватни сведоци историје

Аутор: draganadpetrovic
315 посета

На 20 километара од Новог Бечаја са једне и 17 километара од Кикинде са друге стране, у Новом Милошеву, налази се музеј Жеравица. Данас је то регистрована Устнова културе.
Све је почело крајем седамдесетих прошлог века од идеје Миловоја Жеравице (1931-2009) да набави трактор Фордсон 10-20 ХП из 1924. године какав је имао његов отац Милорад (1909-1968), међу првима у селу и уз који је он одрастао.
Имати трактор на селу, у то време је била права реткост и својеврсна атракција.Сасвим случајно је од пријатеља сазнао да у околини Крагујевца постоји такав трактор. Отишао је да га погледа и изненадио се када је тамо затекао неколико сличних трактора из тог времена. Тог момента је дошао на идеју да их све откупи и тако на неки начин спасе нестајања са ових простора.

Илустрација: Чедомир Жеравица оснивач јединственог музеја у месту Ново Милошево

На око 400 квадратних метара у Хали 3 Новосадског сајма било је изложено више од 30 машина, алатки, оруђа и сведочанства старих заната која говоре о историји бављења пољопривредном производњом, а део су сталне поставке музеја у Кулпину.Посетиоци Међународног пољопривредног сајма могли су да виде и изложбу о историји гајења кукуруза, а од великих
експоната, поред осталих, и запрежни дрвено-метални плуг,произведен почетком 20. века.
Већ првог дана велику пажњу посетилаца привукла је парна машина из 1929. године, која је, наравно, исправна – истиче оснивач и власник музеја Чедомир Жеравица.
– Изложили смо и југословенски трактор, произведен у Раковици шездесетих година прошлог века. Када смо бирали шта ћемо представити на Новосадском сајму одлучили смо се и за тих година највећи произведен трактор ДУТРА, и нисмо погрешили. Сви који су прошли поред тог плавог трактора,застали су да се сликају.

Илустрација: Део поставке у музеју
Многи изложени експонати стари су и више од једног века и добар су подсетник да се у развој пољопривредне механизације увек улагало. Потврда су да спој науке, нових сазнања, али и искуства оних који су радили на њивама даје добар резултат чији је циљ да увек тежак посао буде лакши и
безбеднији.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар