Муке сврљишких пољопривредника око регистрације

Аутор: draganadpetrovic
437 посета

У општини Сврљиг, како се процењује, има око 3.000 пољопривредних машина и ниједан технички преглед за пољопривредна возила, па власници трактора и комбајна из ове општине морају да иду до суседних градова како би их регистровали.Породица Крстић из сврљишког села Плужина обрађује око 40 хектара земље, и има четири комбајна и седам трактора. Свако возило једном годишње возе на технички преглед, а најближи су у Нишу и Књажевцу. То, кажу, сем што много више кошта, изискује и много времена, неретко у сезони радова на њиви.
„Проблем је што је то 40 километара од нашег села и проблем су старе машине. И да одем, може да се поквари или да се враћамо натраг или на лицу места нешто да поправљамо. Раније и у Сврљигу је био технички преглед, и долазили су и у села и било је лакше“, каже Јован Крстић из села Плужина.

Сврљиг, иначе пољопривредна општина са око 3.000 пољопривредних машина, има један технички преглед, и то само за путничка возила. У општини су свесни проблема, али су им, кажу, руке везане.

Илустрација: Тешко до регистрације комбајна и трактора/ ФОТО: Pixabay

„Ми немамо могућност да директно утичемо на то, немамо могућност да дамо неке олакшице што се тиче пореза или других дажбина, немамо простор. Једино можемо да тим бројем пољопирвредних машина које су на територији општине Сврљиг предочимо некоме да би било економски оправдано уколико би се одлучио да крене да врши ту услугу на територији наше општине“, наводи Мирослав Марковић, председник општине Сврљиг.

РТС незванично сазнаје да због свих тих проблема један број трактора и комбајна из ове општине није регистрован.

„И зато и ја и сви ми би да имамо ближе технички преглед да не би имали компликације и да нас полиција зауставља и да имамо проблеме. Казне нису мале“, додаје Крстић.

Технички прегледи, иначе, у највећем броју регистровани су само за путничка возила јер, према важећој регулативи за технички преглед пољопирвредних возила, неопходан је већи полигон и посебна опрема, што је за већину њих прескупо.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4742079/svrljig-traktori-kombajni-registracija-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар