Механичко или ручно брање воћа: Каква су искуства воћара?

Аутор: draganadpetrovic
573 посета

„Желео сам да унапредим и осавременим процес производње. Учинило ми се да је добар начин да дођем до тог циља да конкуришем за средства из ИПАРД фондова“, каже Драгиша Ковачевић, узгајивач вишања из Руме.Драгиша је пре 20 година наследио имање од деде и није желео да га запусти. Засадио је две хиљаде стабала вишње, а како су воћке расле и почеле да дају принос, суочио се са потешкоћама, које деле бројни пољопривредници у Србији.

  • Прво се бојите мраза, па града, па суше или прејаке кише или ветра. Ако све то превазиђете, онда чворци нападају плод“, објашњава овај воћар из Руме, и показује довитљиво решење – такозваног змаја. Наиме, у воћњак је поставио апаратуру, која се издиже изнад стабала и вијори на ветру, имитирајући покрете велике птице, попут сокола, која плаши и растерује чворке – каже он.

Након свих превазиђених изазова, спасени плод потребно је обрати, а радне снаге нема. Сезонске раднике, поготово поуздане, све је теже наћи. Тако се Драгиша досетио да и овај проблем победи – набавио је берач вишања и то преко средстава Европске уније, односно ИПАРД фонда. Драгиша је поднео захтев 2018. у јануару, а читав папиролошки процес трајао је годину дана – већ наредног јануара добио је поврат новца – 50 одсто суме коју је уложио у машину за брање трешања.

Илустрација: Машина за брање вишања заменила бераче
  • Задовољан сам том одлуком. Берба се сада обавља брже, чистије, машина је поуздана, замењује велики број радника. Смањени су трошкови бербе, што је и био циљ. Могу да кажем да је та финансијска помоћ коју сам добио од ИПАРД фонда значајно допринела да унапредим посао и комплетан процес производње.

Бројни пољопривредници се устручавају да се пријаве за субвенције, па тако и за ИПАРД средства, јер зазиру од бирократије. Драгиша, пак, има добро искуство и у овом сегменту.

  • Процедура је трајала годину дана, није уопште компликована. Током тог периода имао сам пет или шест контрола, све је то оствариво, сви ти захтеви могу да се испуне и сваком бих препоручио да аплицира за та средства, јер су значајна. Берач није јефтин, а 50 одсто поврата основне цене – то је незанемарљива помоћ.
    Већ прве године по увођењу ове механизације у бербу, Драгиша каже да се она позитивно одразила на производњу, те је речју, његово искуство позитивно.
Илустрација: Берач је погодан и за брање трешања/ Фото: Pixabay

Шта је ИПАРД?
ИПАРД је Инструмент претприступне помоћи за рурални развој. Потенцијални корисници ИПАРД програма могу бити: појединци – носиоци породичних пољопривредних газдинстава, предузетници, пословна удружења, пољопривредне задруге.
Минимални и максимални износи поврата новца разликују се у зависности од мере за коју су појединци и компаније заинтересовани и крец́у се од 5.000 до 2.000.000 евра.

У припреми је програм ИПАРД 3 (2021-2027), нови циклус у коме ће домаћим пољопривредницима бити омогућена додатна средства.

Извор: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/visnjicica-rod-rodila-od-roda-se-salomila-al-nema-visnju-ko-da-bere-da-li-je/y4d6thr

Srodni tekstovi

Оставите коментар