Купили тракторе по никад бољим условима

Аутор: draganadpetrovic
607 посета

Један од најпознатијих пољопривредних крајева у Србији свакако је ивањички у ком је српско црвено злато посађено на чак 1500 хектара. Произвођачи малине увелико су у својим засадима где обављају прве пролоћне радове, надајући се доброј сезони.

Ипак, ове године сунце их је огрејало још пре врелог јула кад је берба у јеку, јер су у Ивањицу стигли нови трактори. Кључеви за 12 пољопривредних машина уручени су власницима, а кроз Пројекат за конкуретну пољопривреду који се реализује у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке биће их уручено укупно 82.
„Посла на селу увек има много. Осим малина имамо и површине под кромпиром и житом. Прво сам чекала да мушкарци заврше те теже послове, али онда сам преломила и одлучила све сама да савладам када је у питању руковање том машином. Без трактора на селу сте као без аутомобила у граду, само са њим можете ући у малињак или у њиву са кромпиром у припремити њиве како би биле родне. То што смо добили трактор преко субвенција за нас је од велике користи, сами га никад не би могли купити“, прича за РИНУ вредна Ивана Пантелић из села Брезова.

Илустрација: Без трактора у селу као без аута у граду

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светска банка дају 50 одсто укупне вредности машине, 40 одсто вредности долази од кредитног финансирања у сарадњи са пословним банкама, а 10 одсто учешћа дају сами пољопривредници. Иницијатива је покренута од стране Аоцијације малинара Србије.

„Пре десетак година ми нисмо имали средстава ни да купимо резервне гуме за наше тракторе, услови су били претешки и зато смо излазили на улице. Сада се много тога променило, коначно смо наишли на разумевање лично министра, а затим и свих његових сарадника. Осетили смо да више нисмо сами и зато данас малинари не добијау батине на протестима. Захваљујући доброј сарадњи, уложеном труду и оваквим субвенцијама имамо са чим да обрађујемо земљу и зато дугујемо огромну захвалност, јер су на тај начин многи малињаци спасени“, рекао је Добривоје Радовић председник Асоцијације малинара Србије.
Од 2017. године, по уредби ресорног министарства до сада је у Ивањицу стигло 100 нових трактора, што је ветар у леђа свим пољопривредницима. Ту није крај јер ће нове машине обављати послове и наредних година.

„Ивањица ће прећи број од преко 200 нових трактора, који су људи купили уз помоћ субвенција, а друга ствар јесте да је ово први скуп овог типа. Пре 2012. године, малинаре смо највише виђали на улицама, а сада се налазимо на оваквом једном скупу који треба да буде понос свих нас. Надам се да нећемо стати на овом броју од 82 трактора за ову годину, да ћемо наставити”, рекао је Момчило Митровић, председник општине Ивањица.

Илустрација: Само у Ивањици је купљено више од 200 трактора захваљујући субвенцијама

Да би трактори добро радили и дуго служили, нови власниици су их и освештали пре него што их упале и са њима крену у малињак или њиву.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3901077/dok-druge-zene-dobijaju-cvece-ivana-je-dobila-taktor-ne-bezi-od-najtezih-poslova-bez-traktora-na-selu-ste-kao-bez-auta-u-gradu

Srodni tekstovi

Оставите коментар