Ко пумпа цене пољопривредне механизације?

Аутор: draganadpetrovic
729 посета

Пољопривреда је једина грана привреде која је стоички издржала све ударе глобалне економске кризе коју је изазвала пандемија короне. И док су све остале гране једва преживљавале, или бележиле огромне губитке, српска пољопривреда је прошле године убележила раст од пет посто. Међутим, ако мислите да је пољопривредницима лако, и да им цветају руже, грдно сте се преварили. И они итекако осећају ударе економских потреса који се неминовно одражавају и на сектор пољопривреде, јер све иде преко џепа сељака.
Скок цене челика
Припреме за предстојећу сезону и пролећну сетву увелико су у јеку. Пољопривредници који су решили да обнове дотрајалу механизацију и прикључне машине имају и помоћ државе кроз субвенције, па би човек рекао „благо сељацима“. Али, све и да добију субвенције то ће бити само кап у мору огромних трошкова пољопривредника који су сада додатно увећани. Наиме, већ средином јануара забележено је знатно поскупљење у готово свим продавницама пољопривредне механизације и прикључних машина. Разлог за скок цена,како тврде произвођачи прикључних машина је пораст цена репорматеријала од чак 40 одсто. „Врућ кромпир“ су пребацили на железаре које своја поскупљења правдају незабележеним порастом цена челика на светским берзама. Наравно, свој део колача желе и увозници, па продавци и када се све сабере данак плаћа сељак који нема коме да се пожали.
Али кренимо редом. Средином децембра прошле године дошло је до наглог скока цене челика на светским берзама, као последица повећања цене руде гвожђа који до данас порасла за 29,3 посто од новембра прошле године, пише Глобал тајмс.
Због повећања цене челика на светском тржишту дошло је до раста цена свих производа који укључују челик као основну компоненту у процесу производње, па тако и пољопривредне механизације. Потреси на глобалном нивоу нису мимоишли ни компанији HBIS GROUP Serbia, некада познату као
Железара Смедерево.

Илустрација: И цена челика иде преко леђа сељака
 • Дешавања на српском тржишту челика су последица дешавања на светском тржишту. Сировине за производњу
  челике су порасле на историјски највиши ниво, што је довело и до раста цена готових производа и у компанији HBIS GROUP Serbia – потврђено је Агробизнис магазину у овој компанији. Да је дошло до поскупљења пољопривредне механизације и прикључних машина пожали су нам се прво млади пољопривредници. Тренутак, како кажу, није могао бити гори. Наиме, држава им је одобрила субвенције на цене од прошле године, сада је дошло до скока цена, па разлику морају да надокнаде сами како знају и умеју. И нису у питању мале паре, јер су прикључне машине од плуга до сејалице изузетно скупе и мере се са више хиљада евра.
  Пребацивање „врућег кромпира“
  Да је до поскупљења дошло за Агробизнис магазин је потврдио и магистар Радован Комад из Мајевица, сервиса из
  Бачке Паланке. Ова компанија је једна од ретких у Србији која се бави производњом прикључних машина за пољопривреду.
 • У протеклом периоду је дошло до поскупљења свих репроматеријала за више од 40 посто што је последица кретања цена на светском тржишту услед КОВИД епидемије. Неопходно је да пратите дешавања и у металној индустрији па ћете увидети да основни добављач свим металним индустријама (Железара Смедерево) већ пуних шест месеци ради са смањеним капацитетом. Ми смо обавили минимална повећања цена и даље представљамо лидера у Србији по односу цене и квалитета који нудимо када је у питању производња пољопривредне механизације – рекао је Комад.
  Међутим, на додатна питања које смо му послали мејлом колико су тачно у односу на 2019. и 2020. поскупели њихови производи (приколице, цистерне, сејалице…) нисмо добили одговор. До закључења овог броја од господина Комада нисмо добили ни одговор како тумачи то што су прикључне машине поскупеле у тренутку када је објављена ранг листа младих пољопривредника и почела исплата субвенција за механизацију и прикључне машине.
 • Шта кажу стручњаци?
  Како за Агробизнис магазин објашњава агроекономиста Милан Простран, сада се плаћа данак пропасти домаће
  пољопривредне индустрије, и не види да ће у скорије време моћи да се купи механизација и прикључне машине поповољнијих ценама.
 • Увек се нађе разлог за поскупљење. Сада је то цена челика, па ће бити увећана цена електричне енергије и ко зна
  шта још. Ми смо нажалост упућени на увоз и лоби који диктира шта ће се и од кога увести. Домаћа производња
  данас је сведена мање-више на ниво занатске производње. Српски пољопривредници плаћају цену пропасти домаће производње пољопривредних и прикључних машина и не видим да ће у скорије време моћи да се реши овај проблем – каже Простран и додаје да се, поново, све ломи преко леђа сељака.
 • Без механизације се не може, посебно због све већег недостатка радне снаге и сезонских радника. Ја се дивим
  нашим сељацима како успевају да раде и поправе тракторе који су стари и по 30 и 40 година. То нема нигде на свету. Али, кад немате озбиљну, домаћу индустрију и серијску производњу механизације и прикључних машина онда плаћате цену тога и тек ћемо је плаћати – додао је Простран.
  Подсећамо, држава субвенционише куповину пољопривредне механизације и прикључних машине до 50 посто од цене без ПДВ, односно до 65 процената за руралне крајеве. Максималан износ у једној календарској години је 1.500.00 односно 12.500 евра. Према важећим ценама у огласима плуг кошта 1.700 евра, тешка дрљача 2.800, тањирача 2.800, док су цене сејалица у зависности од типа, величине и намене од 4.000 до 8.000 евра.
 • Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар