Ко има право на бесповратна средства из ИПАРД-а?

Аутор: dzonioff
240 посета

Први конкурс у Србији за средства из претприступних фондова ЕУ за рурални развој (ИПАРД), за куповину трактора и друге механизације, биће расписан 25. децембра.

Како је потврђено Бети у Министарству пољопривреде, поступак расписивања позива почиње данас, а формалан позив пољопривредницима биће објављен у понедељак.

Пољопривредници ће моћи да конкуришу за укупно 8,3 милиона евра бесповратних средстава за набавку трактора и механизације, односно да рачунају на повраћај око 60 одсто вредности улагања, у чему ЕУ помаже са 75 одсто новца, док се остатак обезбеђује из буџета Србије.

Србија ће до 2020. године моћи да искористи укупно 175 милиона евра из ИПАРД фондова, а како је раније најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, у наредној години на располагању би требало да буде око 50 милиона евра.

За средства могу да се пријаве власници породичних газдинстава, предузетници, задруге, мала и средња агро предузећа, али не и „тајкуни“, ни они који имају мање од два хектара земље или недовољан број грла стоке.

На новац не могу да рачунају они који нису пријављени у АПР-у или су у стечају или ликвидацији или им је рачун у блокади дуже од тридесет дана.

Подносилац мора да има мање од 250 запослених и годишњи промет не већи од 50 милиона евра.

Новац из ИПАРД фондова неће моћи да се користи за плаћање пореза, царина, куповину, закуп или лизинг земљишта и постојећих објеката, као ни за казне и судске трошкове и половну механизацију, банкарске и путне трошкове, доприносе у натуре, али ни трошкове одржавања, амортизације или закупа, трошкове шпедиције, превоза и монтаже.

Минимална вредност повраћаја новца износи 5.000 евра, а максималан износ за одређене инвестиције иде и до милион евра, а поједеинац може да оствари максималан повраћај од 1,5 милиона евра у време трајања програма.

Други конкурс очекује се у марту 2018. године, а пољопривредници ће моћи да се пријаве за новац потребан за куповину опреме за прерадне капацитете, као и за маркетинг, за шта је намењено 11,7 милиона евра.

Сви детаљи конкурса, као што је листа прихватљивих и неприхватљивих трошкова, моћиће да се нађу на сајту Министарства пољопривреде.

Управа за аграрна плаћања је већ обучила саветодавне стручне службе које на терену подучавају пољопривреднике о могућностима које им пружа ИПАРД, а биће штампане и детаљан водич за будуће кориснике средстава.

Извор: www.б92.нет

Srodni tekstovi

Оставите коментар