Какве тракторе праве турци?

Аутор: dzonioff
787 посета

Од 8. до до 12. фебруара, група пољопривредника већином из војвођанских села, и десетак са југа Србије, саветодавци из Пољопривредних стручних служби, представници НЛБ банке и фирме ВГП из Новог Сада, два новинара, посетили су фабрику ХАТТАТ у граду Черкескоју у Турској.

У фабрицу ХЕМА (ХАТТАТ је део ХЕМА корпорације) омогућено им је да виде ливницу, где се израђују блокови за ПЕРКИНС моторе, одливци за предњи мост, хидраулику, мењаче и диференцијале који се лију и склапају за ХАТТАТ тракторе, као и за остале еминентне произвођаче. Могао се и видети део фабрике за монтажу и испоруку наведених делова. У фабрици је 74 одсто радника у производњи, а 26 одсто инжењери и администрација.

Посету су завршили на полигону где је свима омогућена вожња, и детаљан преглед на моделима Т4100 – 102 КС и 285 С – 82 КС.

Хаттат А серија трактора обједињује моделе трактора различитог распона снаге (50 до 120 КС), због чега их у матичној земљи често називају турским хрвачима. Трактори се извозе у преко 20 земаља, а у Пољској је бренд Хаттат био изабран за трактор године.

Хема производи радилице за Ферарри, раде за Мерцедес, за Јохан Деере, мењаче и преносне кутије. Како смо чули од представника компаније, ако би они стали месец дана са производњом, све ове компаније би такође стале са радом. Тракторе праве само по поруђжбини, немају на лагеру. Имају доста малих трактора, јер то њихово тржиште највише тражи. На домаћем тржишту су четврти по производњи трактора, а највећи су извозници у последње две године у Турској.

Наше пољопривреднике су доста занимали воћарски трактори, и већина њих је дошла да види, неки су већ купили, а неки су у преговорима за кредите НЛБ банке. Србију сматрају као што су нам и истакли као нормално тржиште, нисмо захтевни, као што су Исланд и Ирска.

Хаттат холдинг основан је 1975. године у Турској и до сада његов систем броји 21 фирму. Корпорација Хаттат производи делове за бројне стране произвођаче пољопривредне механизације, за компаније Валтра, Цатерпиллар, Перкинс, Јохн Деере, а одређене делове прави и за америчко тржиште.

Тренутна производња делова за пољопривредну механизацију, попут мењача, има капацитет производње за милион возила годишње. Компанија тренутно запошљава 4.000 радника, а фабрике се налазе широм Турске. Ниска потрошња горива и дуг век трајања!

Хаттат Цомпацт серија дизајнирана је како би задовољила све потребе пољопривредника. Високе перформансе и димензије идеалне су за рад у пољу и у башти.

Воћарски трактори А серије погодни су за све врсте радова у воћњацима, повртњацима и виноградима. Од воћарских до компактних модела, сви су својим димензијама и перформансама прилагођени су свим условима рада те осигуравају удобну вожњу, супериорну покретљивост те лако и једноставно окретање. У Хаттат тракторе уграђен је 3-цилиндрични Перкинс мотор с распоном снаге од 50 до 79 КС (37 кW, 50 кW, 58 кW) и запремнином од 3.300 ццм.

ХаттатЦомпацт серија дизајнирана је како би задовољила све потребе пољопривредника. Високе перформансе и димензије идеалне су за рад у пољу и у башти.

Посетили смо продајни плац локалног дилера ОЗДОКЕН машина и сејалице чији смо такође заступник за Србију. Највећу пажњу наших путника је изазвала пнеуматска дискосна сејалица за кукуруз.

Душко Павловић из Ариља, бави се воћарством, највише произоди јабуке и малину. Засади су како нам је истакао стари, пет, десет и двадесет година. Јабуку извозе у Русију, и немају никаквих проблема. Има хладњачу капацитета 100 тона. Малине највише извозе у смрзнутом стању. Имају систем за наводњавање и против градну мрежу. Душко је кренуо у Турску да би видео воћарски трактор, јер има намеру да купи.

Биљана Петровић, директорка Одељења за управљање продајом у агробизнису, истакла нам да је сврха овог путовања, да окупе клијенте да виде комплетну производњу, од почетка до краја. Циљ им је да се упознају са потенцијалним клијентима, и да им представе понуду банке, то што им они могу понудити, да би лакше купили тракторе.

Srodni tekstovi

Оставите коментар