Због овога ће се послови на њиви лакше обављати

Аутор: dzonioff
235 посета

Колико пута сте помисли, зар поново морам до њиве. Шта ли се дешава да ли је дошло до појаве болести, упада стада оваца или нечег другог што би могло да нашкоди усеву. Захваљујући применама савремених техничких и научних достигнућа, у свету се шири пракса употребе дронова у пољопривредној производњи. Питате се како? Наиме, дрон можете користити за посматрање и на тај начин осетно утицати на повећање приноса усева, и притом смањити потребе за одласком у поље. Дакле неретко је ситуација да се њива налази и неколико километара удаљена од домаћинства. Зашто би морали упалити трактор или ауто, када на њиву можете послати дрон и посматрати усев као да сте на самој њиви или у само у самом усеву, а да при томе усев не газите и тако наносите штету, како усеву тако и земљишту. Уз то се спречава опасност да ви сами будете доносилац рецимо неког патогена или инсекта, који би могао ту да се намножи. Користећи технологију осматрања и прецизног праћења поља може се гледати видео који приказује здравље ваших усева, тренутни стадијум развијености, а у зависности од опремљености чак и стање земљишта и у услова у њему.

Смањује се број прохода, боље је осматрање усева и бржа реакција на појаву проблема;
Уштеда у времену, броју радника и машина;
Више времена за надзор;
Брз повратак инвестиције.
Амерички стручњаци су израчунали да се у просеку потроши око 200 долара по хектару за преглед поља пешке или посматрање поља из ваздуха уз фотографисање, имајући све ово у виду инвестиција у дрон ће се врло брзо исплатити. У већини случајева инвестиција ће се исплатити до краја сезоне или раније баш због тога што ће поседовање дрона у ове сврхе смањити трошкове и побољшати принос усева тако што пружа правовремену и прецизну информацију која је неопходна за брзо реаговање

Лакоћа коришћења:

У већини случајева производња може бити веома сложена баш због одабира датума почетка радова и њиховог извршења, али са коришћењем дрона омогућена је употреба новх једноставнијих метода које олакшавају фармеррима целокупан посао. Овоме треба додати ни мало безначајну чињеницу да поједини терени нису лако приступачни и доступни пољопривредним машинамоа, нарочито ако се ради о воћарској производњи.

Такође дрон омогућава:

Интегрисано коришћење система за географско – информационо мапирање;
Обележавање граница поља по којима се треба кретати ваздушним линијама;
Праћење здравља усева;
Праћење стања усева у боји која означава колико је сунчеве светлости адсорбовано од стране усева;
Аутоматско враћање дрона кући – дрон ће се врати на почетну локацију са које је полетео након завршеног посла.
Дрон није занимљив само произвођачима. Многе осигуравајуће куће у Америци, користе дрон како би посматрали велике површине на којима је настала штета, без потребе да се пењу на кровове или да пешаче километрима да би утврдили обим штете. Наравно, ове направе данас већ имају озбиљну примену у осигурању јавне безбездности као што су јавни скупови, али иза снимање промотивних филмова, концерата и других масовних догађаја. Међитим они могу бити од користи и за претрагу и спашавање или посматрање без угрожавања живота спасилаца.

У зависности од ваших потреба које бисте вршили дроном, цене се крећу од 750 – 3.400 евра на нашем тржишту.

Srodni tekstovi

Оставите коментар