Да ли застарела механизација утиче на приносе?

Аутор: dzonioff
290 посета

Наше њиве ору застарели трактори. Жању одавно технолошки превазиђени комбајни. Опрема за пољопривредне радове коју виђамо на нашим пољима не може се видети готово нигде у свету. Стара механизација један је од разлога што не користимо све потенцијале које српски аграр нуди.

Управо зато у Министарству пољопривреде, одлучили су да се да за подстицаје у обнови пољопривредне опреме, ове године издвоји више него лане.

Према подацима пописа пољопривреде из 2012. године у Србији, свако друго домаћинство има трактор. У Србији се возе тачно 410.894 трактора. Од тог броја, чак 95 одсто трактора је старије од 10 године.

За набавку нових машина и опреме за обраду земљишта, сетву, садњу, прихрањивање, ђубрење, резидбу, бербу, жетву и транспорт Министарство пољопривреде и заштите животне средине предвиђели су подстицаје који су у односу на претходне године знатно већи. Сад износе 50 одсто од вредности инвестиције, односно 65 одсто уколико је седиште газдинства на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди.

Srodni tekstovi

Оставите коментар