Важна информација за све возаче!

Аутор: dzonioff
297 посета

Агенција за безбедност саобраћаја подсећа све возаче да према Правилнику о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима, у периоду од 1. новембра до 1. априла, возила морају бити опремљена зимском опремом ако се због временских услова на коловозу налазе снег, лед или поледица. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.

Зимска опрема моторних возила, осим за возила врста Л, К, Т и Ц, у смислу овог правилника, подразумева:

1) пнеуматике за зимску употребу (нпр. М+С, Сноw Wинтер и др.) на свим точковима возила врсте М1 и Н1;

2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције на најмање два погонска точка (постављају се на точкове на делу пута који није означен знаком „ланци за снег“ само кад је коловоз прекривен снегом);

3) за возила врста М2, М3, Н2 и Н3 обавезни део зимске опреме је и лопата, осим за возила која учествују у јавном градском превозу.

Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу, када се користе као зимска опрема, не сме бити мања од 4 мм.

На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.

У насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да користе зимске гуме у периоду од 1. новембра до 1. априла чак и када на коловозу нема снега, леда и поледице, јер на ниским температурама летње гуме губе своја својства, знатно лакше проклизавају и имају дужи зауставни пут. Коришћење зимских гума у овом периоду значајно доприноси безбедности саобраћаја.

Агенција за безбедност саобраћаја

Srodni tekstovi

Оставите коментар