Zašto je važna kombinacija povrća u organskoj proizvodnji?

Аутор: dzonioff
271 посета

Organska hrana sve je traženija, a čak 90 odsto takve hrane koju proizvedemo u Srbiji, izvezemo. S druge strane, na zapuštenim imanjima u selima može da se napravi 200 do 300 hiljada biobašta. Najdalje su u ovoj oblasti odmakli u opštini Kanjiža, gde u ekološkoj sekciji ima oko 170 proizvođača koji razvijaju sistem proizvodnje voća i povrća u biobaštama.Na samo 300 kvadratnih metara Kalman Bede je zasnovao biobaštu sa organskom proizvodnjom odakle za svoje potrebe i delom za tržište tokom godine uzgaja 50 vrsta biljaka. Osnov ovakvog načina rada je da se koristi princip kombinacije useva, gde jedna biljka čuva drugu.

„Ovde možete videti luk, kako čuva mrkvu. A mrkva kako čuva luk, crni luk. Zato upravo sadimo jedan red luk, jedan red šargarepe, jedan red luk i tako dalje. Zato što lukova buva ne voli miris šargarepe, a šargarepina miva ne voli miris luka. Pa tako ostane zdravo. Ja godinama ne preduzimam ništa i uvek je zdravo i jedno i drugo“, objašnjava Kalman Bede

Ideju o razvoju biobašti pokušavaju da sprovedu u selu Krajišnik kod Zrenjanina, gde ima 146 praznih kuća sa okućnicom. Zemljoradnička zadruga Sloga želi da otkupi neke od njih.

„Da napravimo neke proizvodne anekse, takozvane biobašte i da pokušamo tim mladim ljudima da damo jedne, dve biobašte koje bi radili, praktično da im damo radno mesto“, ističe Zoran Jerković iz te zemljoradničke zadruge.

Važan segment biobašte je samostalno pravljenje komposta. Svi biljni ostaci uz kombinaciju sa stajnjakom od zečeva, kao što je slučaj u domaćinstvu Kalmana Bedea, poboljšavaju kvalitet zemlje.

„Dobije se jedan vrlo kvalitetan kompost, što se vraća u zemljište i ne treba ništa drugo hraniti. Jer mi ustvari ne hranimo biljke, već hranimo mikroorganizme u zemljištu“, objašnjava Kalman Bede.

U delovima bašte koje se naizgled ne mogu iskoristiti za tradicionalno povrće, gaji se lekovito bilje ili kopriva od kojih se prave čajevi za biljke, koji se koriste kao prirodno mineralno đubrivo i biozaštita useva.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3531749/luk-cuva-sargarepu.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар