Један од најважнијих становника органске баште

Аутор: dzonioff
279 посета

Невен (Цалендула оффициналис Л.) је украсна и лековита биљка, а суви цветови се од давнина употребљавају у лековите сврхе. Невен је једногодишња цветна биљка. Сеје се и расађује у пролеће. Дешава се, када је јесен дуга и топла, да биљке које су тек изникле презиме зиму без оштећења и у рано у пролеће наставе са растом. Корен невена је вретенаст и расте дубоко у земљишту. Из њега израстају зељасте, лако ломљиве, стабљике висине 50-80 цм. Гране се у горњој половини гранају и имају светло-зелене дугуљасте листове. Цветне главице пречника 5-10 цм обликују се на врху сваке стабљике. Плод је назубљеног спољног руба и српасто савијен, светло до тамносмеђе боје.

Семе задржава клијавост 5-6 година, а ниче веома брзо, након 4-5 дана од сетве. Невен врло брзо расте, па први цветови могу да процветају већ након 40 дана након ницања. Ови јарко наранџасти цветови остају у органској башти цветајући све до јачих мразева. Биљке помлађивати редовном бербом цветова.

Невен је отпорна биљка, није осетљива на сушу, али воли топлију климу. Младе биљке нису осетљиве на пролећне мразеве па је сетву могуће обавити што раније у фебруару. Сеје се на међуредни размак 50 цм, на дубину 3-4 цм.

Значај невена у органској башти

Невен је веома важан становник органске баште, а налази своје место и у професионалној органској производњи. Сеје се између редова повртарских и украсних биљака ради заштите од нематода, гриња, лептира купусара, ваши, трипса…у здруженој сетви заједно са кромпиром, шаргарепом…

Од листова, цветова и плодова ове изузетне биљке прави се велики број заштитних средстава.

Невен се такође користи, заоравањем биљака у цвету, као одлично средство против земљишних штеточина.

Берба цветова невена

Уколико желите да сачувате ове веселе цветне главице за прављење чаја или лековитих препарата, бербу обављати ручно, најбоље два пута недељно. Убране цветове одмах ставити на сушење, а осушене цветове ставити у натрон-кесе и складиштити у сувој просторији.

Ферментисани екстракт невена против штеточина и нематода.

Узети 1-2 кг невена у цвету, прелити са 10 л воде и оставити да ферментише. Након завршетка процеса, течност процедити и разредити у односу 1:10.

Прскати земљиште између редова поврћа и ради повећане отпорности, бољег здравственог стања биљака и ђубрења осталог биља.

Srodni tekstovi

Оставите коментар