Шта треба радити на пољу органске пољопривреде

Аутор: dzonioff
393 посета

НОВИ САД: На трибини „Органска пољопривреда“ у организацији Удружења грађана „Лука знања“ из Новог Сада уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, речено је да је едукација руралног становништва кључна за развој органске пољопривреде и биобаштованства.
Organska proizvodnja Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
На трибини која је организована у оквиру пројекта „Органска пољоприведа за вас“ Истакнуто је да се лош социоеконмски положај породица на селу може смањити управо развојем биобаштованства, а координатори пројекта истакли су ће пројекат трајати три месеца.

Пројектни менаџер удружења „Лука знања“ Андреа Вучинић истакла је да ће октобар и новембар бити најактивнији месеци за реализацију пројекта, а то су конципирање израде публикације – приручника за органску пољопривреду, затим промоција тог приручника, едукација кроз приручник, али и кроз сарадњу са Земљорадничком задругом „Слога“ у Крајишнику, уз сарадњу са медијским партнером – новинском агенцијом Танјуг.

Представљен је и приручник о органској пољопривреди под називом „Расад – органска производња“, који ће бити значајна помоћ како полазницима едукације, тако и будућим заинтересованима да покрену своју органску производњу.

Ауторка тог приручника Бранка Лазић истакла је да њена књига објашњава нешто што је најважније у повртарској и цвећарској производњи па и у лековитом зачинском биљу, а то је одговор на питање како произвести семе у најтежим и најсуптилнијим фазама раста биљке, те како произвести добру расад као основу да цела производња успе.

Некада се казало „Ко зна да произведе расад паприке, тај је добар повртар“, ја кажем да ко зна уопште да произведе добру расад и ко се посвети производњи расада, а прво воли биљке, јер је то најважније, научиће све, али прво мора имати вештину како са рукама радити многе стваре јер биљке су често врло ситне, неке као конац, неке као нит, неке јаче, али треба и те најситније савладати, казала Лазић.

Она је истакла да је тај приручник намењен органским произвођачима, те да то значи да се примењују методе органске пољопривреде, као и да је он намењен свима који желе да науче како да направе добар расад, који касније води до доброг производа.

Широког је спектра и није књига која је писана за два дана. Када производите грашак, морате бити у пластенику и када год се нађете у дилеми, потребно је само отворити књигу и подсетити се неких ствари, казала је ауторка истакавши да тај приручник симболизује резултат њеног дугогодишњег рада баш на производњи расада и пластеника.

Координатор на пројекту „Органска пољопривреда за ВАС“ Зорана Срећков оценила је да тај пројекат препознаје важност едукације.

„Ми сада имамо могућност да пробудимо свест људи о значају органске производње, не само када је реч о производњи здраве хране, него и о очувнају природе и најважнијих необновљивих ресурса као што су воде и земљишта, а то је препознало и ресорно министарство“, казала је Срећков оценивши да ће за њу велики успех представљати и чињеница да ће макар једна породица научити нешто о значају органске производње.

Како је истакла, мања употреба убојитих пестицида и разних минералних ђубрива код пољопривредника, односно едукација сеоског становништва о томе, била би велика победа за све оне који су укључени на тај пројекат.

Као циљ пројекта, уз унапређење социо – економског положаја осетљивих категорија друштва и подизања свести о значају и предностима оргнаске пољопривреде, наведено је и добијање знања и алата потребног за покретање сопственог посла.

С тим увези, до краја октобра оџаће се и радионица на отвореном у Крајишнику, у чему ће помоћи и представници Земљорадничке задруге „Слога“ из тог банатског места, а то ће бити још једна прилика да се приручник „Расад – органска произвидња“ промовише и помогне у едукацији становништва.

Пројекат је намењен свим грађанима, а координатори тог пројекта истичу да су маркирани сви они који желе да се баве органском производњом.

https://www.dnevnik.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар