Шта сме а шта не да се користи од ђубрива у органској производњи

Аутор: draganadpetrovic
372 посета

У органској пољопривредној производњи генерално је забрањена употреба синтетичких ђубрива. Уместо тога, пољопривредни произвођачи који се баве органском производњом ослањају се на природне и органске изворе хранљивих материја како би обогатили земљиште и поспешили раст биљака.

Кључни принципи органске пољопривреде укључују здравље земљишта, биодиверзитет и одрживост.

Ево неких уобичајено дозвољених ђубрива и допуна земљишта у органској пољопривреди:

Компост
Компост је основна компонента органске пољопривреде. Прави се од разложене органске материје као што су кухињски остаци, остаци усева и стајњак. Компост побољшава структуру земљишта, плодност и способност земљишта за задржавање воде.

Илустрација: Животињско ђубриво је вредан извор хранљивих материја органске усеве/ ФОТО: Pixabay

Стајњак
Животињско ђубриво, када се правилно компостира или одлежи, представља вредан извор хранљивих материја за органске усеве. Обезбеђује есенцијални азот, фосфор и калијум, као и органску материју за побољшање структуре земљишта.

Покровни усеви
Покровни усеви, познати и као зеленишно ђубриво, узгајају се да би покрили и заштитили земљиште током периода када главни усеви не расту. Када се ови покровни усеви врате у земљу, они доприносе повећању органске материје, самим тим повећавају плодност земљишта.

Коштано брашно
Млевене кости су извор фосфора и калцијума. Коштано брашно се често користи као органско ђубриво за подстицање развоја корена и цветања биљака.

Рибља емулзија
Рибља емулзија се прави од ферментисаног рибљег отпада и добар је извор азота. Обично се користи као течно ђубриво у органској пољопривреди.

Крвни оброк
Крваво брашно, добијено из крви животиња, је богат извор азота. Користи се за брзо повец́ање азота биљкама.

Камени фосфат
Камени фосфат је природни минерални извор фосфора. Често се користи као ђубриво са спорим ослобађањем у органској пољопривреди.

Илустрација: У органској пољопривреди нагласак је на изградњи и одржавању здравог земљишта кроз природне процесе

Екстракти алги
Екстракти алги су богати микронутријентима, хормонима раста и другим корисним једињењима. Користе се за побољшање раста биљака и побољшање отпорности на стрес.

Дрвени пепео
Дрвени пепео од необрађеног дрвета може се користити за обезбеђивање калијума и подизање пХ вредности земљишта.

Важно је напоменути да је у органској пољопривреди нагласак на изградњи и одржавању здравог земљишта кроз природне процесе. Синтетичка хемијска ђубрива, генетски модификовани организми (ГМО) и синтетички пестициди генерално нису дозвољени у сертификованој органској пољопривреди. Прописи у вези са праксама органске пољопривреде могу се разликовати од земље до земље, тако да је од суштинског значаја да се пољопривредни произвођачи придржавају локалних стандарда и смерница за органску сертификацију.

дипл. инж. Марија Јањић, ПССС Врање

Извор: https://www.agrotv.net/koja-djubriva-su-dozvoljena-u-organskoj-poljoprivrednoj-proizvodnji/

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар