Четири тајне успешног узгоја органских јагода

Аутор: draganadpetrovic
487 посета

Органска производња и продаја јагодичастог воћа из године у годину премашује све рекорде. Чак 15 посто од укупне продаје воћа на свету припада јагодичастом воћу. Посебно су интересантне органске јагоде које су у врху листе приликом куповине. Према статистичким подацима производње овог воћа на западно-европском и америчком тржишту чак трећина купаца пазари барем једном месечно органске јагоде, док 15 посто њих, махом млађих од 40 година, купује исључиво ово органско воће. У врху редовних купаца су породице са децом које желе да својим малишанима обезбеде укусно и здраво воће. Према спроведеној анкети органске јагоде бирају зато што оне узгајане на конвенционални начин спадају у воће на коме се најчешће задржавају трагови пестицида, те ради сопствене и сигурности своје породице ипак бирају органске јагоде, чак и када су доста скупље у односу на обичне.Произвођачи јагода, посебно у Србији, врло ретко се усуђују да пређу на органску производњу. Разлог? Превише улагања и рада,неизвесност приноса иако тржиште вапи за органским јагодама. Међутим ово су само предрасуде и како бисмо их разбили откривамо вам четири тајне успешног узгоја органских јагода.

Илустрација: Избор адекватне сорте и земљишта је од кључне важности/ ФОТО: Pixabay

1.Пре свега треба одабрати адекватно земљиште. Јагоде воле добро пропусно земљиште, пошто вишак влаге може да доведе до труљења кореновог система који је код ове биљке прилично плитак свега 20 сантиметара испод површине земље. Управо због тога хумусни слој треба да буде на дубини од 50 сантиметара док се одозго сипа песковита иловача са малим садржајем глине. Уколико баш немате идеално земљиште за узгој то се може превазићи избором сорти отпорнијих на болести. Најбољи приноси јагода постижу се на земљишту у коме је влажност 70-80 % од максималног воденог капацитета.

2.Постоје бројне сорте које су се показале као одличне за органски узгој, питање је како одабрати праву баш за ваш засад. Открићемо вам тајну, приликом избора сорте распитајте се у околним расадницима или код комшије. Сорте које нуди ваш локални расадник ће вероватно бити погодне за вашу област, јер је земљиште врло слично. Такође, требало би да обратите пажњу на количину азота у земљишту, зато што јагоде имају већу потражњу за азотом у рано пролеће, када расту и рађају, као и у касну јесен. Како употреба азотних ђубрива није у оптицају стручњаци препоручују рибље и сојино брашно, као и брашно од луцерке које ће надокнадити мањак азота неопходног за раст и развој биљке. Добар избор је и стајњак, посебно од кокошки, али треба водити рачуна да одлежи јер уколико је стајњак превише јак може сагорети јагоде.

Илустрација: Малчирање је добар начин да се изборите са коровима и штеточинама/ ФОТО: Pixabay

3.Борба са коровима приликом узгоја органских јагода је тешка и дуга. Иако постоје дозвољени органски хербициди они неће бити довољни. Зато купите пар дебелих рукавица и у обрачун са коровом крените лично чупајући га из корена. Плитка култивација је такође добар избор, али да би то било могуће водите рачуна о размаку између леја засађених јагода. Најбоље је користити комбинацију сва ти начина како бисте постигли максималне резултате и омогућили вашим јагодама добре услове за раст и развој без досадних корова.

4.И таман када сте се ослободили корова ето нове почасти за ваше јагоде у виду штеточина и патеногених бактерија. Да бисте то избегли садите искључиво здраве биљке у земљиште са добром дренажом и циркулацијом ваздуха. Пре подизања засада обавезно проверите да ли се у близини налази подручје са великом популацијом штеточина којих се морате решити. Сузбијање корова је такође корисно јер су коровске биљке често станиште за штеточине, па ето разлог више да се отарасите корова. Добар начин заштите је и малчирање земљишта које нуди двоструку корист и штити јагоде и од корова и од штеточина.Редовно уклањајте суве листове и труле плодове како бисте спречили развој патогених бактерија које ће се брзо проширити по остатку засада.

Илустрација: Пластеничка производња органских јагода/ ФОТО: Pixabay

И за крај још један предлог. Како бисте били сигурни да ћете имати добар род органских јагода можда је најбоље да се одлучите за пластенички начин узгоја који ће вам омогућити лакшу контролу над условима за узгој посебно када је у питању борба са коровима и штеточинама него када је у питању узгој на отвореном пољу.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар