Срби и Хрвати отишли по знање у Аустрију

Аутор: dzonioff
209 посета

Произвођачи органске хране из Србије и Хрватске, њих 70, боравили су од 3. маја до данас, 6. маја, у Бечу и околним местима у студијској посети тамошњим пољопривредним газдинствима. Стручна екскурзија, у којој су учествовали и представници српских и хрватских медија, реализована је у оквиру европског, прекограничног пројекта “Органик бриџ” (Органиц Бридге), како би се пољопривредници који баве органском производњом у Србији и Хрватској упознали са принципима и законским решењима у ЕУ, организацијама и примерима добре праксе у пољопривредним газдинствима, удружењима, задругама и трговинским ланцима.

Студијско путовање организовао је Центар за органску производњу Селенча заједно са Градом Валповом у Хрватској, организацијом Тера Технополис из Осијека и организацијом Терас из Суботице, партнерима на пројекту “Органик бриџ”.

Произвођачи су обишли пољопривредна газдинства и маркете органских производа, како би стекли увид у најновије трендове када је о производњи ове хране реч, али и у функционисање тржишта и најбоља решења за пласман онога што узгајају у својим баштама и шталама.

Између осталог, посетили су пољопривредно добро Адамах Биохоф у месту Глизендорф, једно од највећих породичних газдинстава На имању Адамах производња поврћа, воћа и житарица одвија се на око 130 хектара, укључујући и пластеничку повртарску производњу. Заокружен је у потпуности производно-тржишни ланац па производе са фарме власници продају у властитој Био продавници „Адамах“, док остатак производа испоручују маркетима и другим купцима.

Посета Бечу и аустријским произвођачима органске хране део је пројекта који се реализује у оквиру програма „Интерег ИПА прекограничне сарање” (Interreg IPA Cross-broder Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020).

Реч је о највећем пројекту у бранши органске производње у овом делу Европе, а Европска унија га је подржала како би се кроз унапређење те врсте пољопривреде подстакле привредне и предузетничке активности, развило тржиште органских производа и побољшао живот у руралним срединама.

Неке од активности овог пројекта су успостављање центра за еколошку производњу с едукацијско-производним полигонима за производњу и прераду воћа и поврћа, те едукације и саветовања произвођача у циљу унапређења производног процеса, увођења иновација у прераду воћа и поврћа, унапређење маркетинга…

Srodni tekstovi

Оставите коментар