Недимовић: Извоз органске хране премашио сва очекивања

Аутор: draganadpetrovic
398 посета

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је да ће органска производња у Србији ове године први пут имати извоз већи од 40 милиона евра, што је готово девет пута више него деценију пре, када је остварен извоз од 4,5 милиона евра.
„Површина на којој се у Србији тренутно гаје органски усеви износи укупно 21.000 хектара, 2011. године органска храна се гајила на око 4.500 хектара, а 2014. једва на 10.000 хектара“, казао је Недимовић на додели награда на „НЛБ КомБанк Органиц конкурсу“.

Он је истакао да је органска производња један од најсветлијих делова домаћег аграра, а њен напредак у Србији приписао је промени свести код људи о значају такве произвође хране, али и богатијег друштва које има више новца за куповину такве хране.Недимовић је казао да су људи који се баве органском производњом на посебан начин опходе према пољопривреди, стварајући храну високог квалитета, што су препознали и у региону.

Илустрација: Органским произвођачима на располагању субвенције од 150 до 200 милиона динара

Према његовим речима, стручну помоћ из области органске пољопривреде Србији су тражили Република Српска и Албанија.

Недимовић је казао и да ће сви захтеви за субвенције које буду поднели органски произвођачи бити испуњени, а на располагању ће бити од 150 до 200 милиона динара.

Изразио је и жаљење што је договор из 2019. године о извозу органске хране из Србије у Скандинавију застао због пандемије корона вируса, али је највио да би то ускоро могло поново да постане актуелно.

Министар пољопривреде сматра да је пандемија подстакла и већи повратак на село у Србији, као и све више људи који раде на томе да интегришу органску производњу са руралним туризмом.

Извор: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/nedimovic-prvi-put-organska-proizvodnja-iz-srbije-imace-izvoz-veci-od-40-miliona-evra/

Srodni tekstovi

Оставите коментар