На рециклираном материјалу гаји печурке

Аутор: dzonioff
320 посета

Београд, 24. јануар 2018 – Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас компанију „Екофунги“ у Београду и том приликом најавио расписивање конкурса у вредности од сто милиона динара за развој женског иновационог предузетништва.

„Желимо да охрабримо жене, као што је Иванка Миленковић, власница компаније „Екофунги“, да се одваже и покрену своје иновационе и технолошке стартапове. То доноси нова радна места, раст економије, а тиме и веће плате и веће пензије за све наше пензионере“, истакао је Поповић.

Он је навео да је Иванка Миленковић, која је успешан биолог и предузетник, изванредан пример успешног женског иновационог предузетника који запошљава десет радника.

„Она је развила иновацију, заједно са истраживачима Пољопривредног факултета и Института за билошка истраживања у Београду, захваљујући којој је омогућен узгој јестивих и медицинских печурака уз помоћ рециклираног органског и неорганског целулозног материјала, па чак и од соца од кафе“, рекао је Поповић.

Како је нагласио, предузеће Екофунги извози 95 одсто својих органских производа у премијум класи у земље Европске уније.

„Обећао сам Иванки да ћу јој помоћи да своје производе извезе на тржиште Русије. Могу да буду конкурентни са квалитетом и ценом, посебно због чињенице да се српски производи извозе у Русију без царина“, објаснио је Поповић.

Он је навео и да компанија Екофунги готово сваког месеца организује едукацију за произвођаче печурака из иностранства, од Шпаније, Ирске, Француске, Енглеске, Холандије, Белгије до Аустралије, Индије, Тајвана, на којима они од инжењера из Екофунгија добијају трансфер знања и технологија које затим користе у својим земљама.

„То је доказ да добре идеје, знање и иновације произведене у Србији не познају границе“, рекао је министар Поповић.

Srodni tekstovi

Оставите коментар