Наш инжењер нашао начин како да уништи амброзију без хемије!

Аутор: Gdjakovic
438 посета

НОВИ САД – Јул је месец почетка цветања амброзије. Полен ове биљке један од најчешћих урока алергија на нашим просторима. На територији Војводине повишена концентрација полена амброзије се јавља у време сетве. Решење за глобално уништавање корова у корену путем радио-фреквенције и струје, без хемијских једињења и пестицида – еколошким путем, патентирао је српски електроинжењер Милош Станковић.
Полен амброзије спада у специфичне агенсе који загађују ваздух, а наш награђивани иноватор, предузетник и електроинжењер Милош Станковић конструисао је „амброзер“. Уређај се може подесити да уништава групно или селективно коров, а не уништава корисне биљке нити микроорганизме.

Милош Станковић, електроинжењер каже: „Помоћу одређене фреквенције и струје сваки коров у пољопривреди има одређену фреквенцију и одређена фреквенција се подеси на уређају. Када уређај прође и третира одређену површину да ли је амброзија или одређен коров, тај коров вене у корену и више никада не расте.“.

Тренутно је у ваздуху повишена концентрација полена траве, а амброзија тек почиње да цвета. На сајту Агенције за заштиту животне средине могу се пратити концентрације алергених полена у ваздуху за 25 градова у Србији.

Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине истиче: „Наша мерења, Агенције за заштиту животне средине показују да је амброзија кренула да цвета. То је за алергичне особе важна информација. И као што сте рекли, она није у вредностима које суграђане могу угрозити, али са наредним данима и са падом температура, ове температуре је мало успоравају, доћи ће до њеног интензивног цветања.“

У наредном периоду у ваздуху ће се задржати повишене концентрације полена трава. Допринос за одржавање повишеног ризика за настанак алергијских тегоба ће дати полен боквице и коприве, пренела је у свом извештају о праћењу стања и прогноза аерополена за период од 5. до 11. јула, Градска управа за заштиту животне средине Нови Сад.

Извор: https://rtv.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар