Кључни корак у органској производњи цвекле

Аутор: draganadpetrovic
246 посета

Цвекла није захтевна биљна врста, међутим, органска производња којом се бави овај повртар је изузетно тешка јер се све ради ручно.На надморској висини већој од 1.000 метара, на планинском вису, уз пашњаке и њиве сместили су се, на пола хектара, засади цвекле коју гаји Александар Крстић, и то на органски начин. Ову биљку, због великог садржаја витамина и минерала, називају још и краљицом међу поврћем, али упрскос њеним бројним благодетима, овај домаћин из села Вранеши један је од ретких произвођача цвекле у Србији.

– Прво сам је сејао за сопствене потребе, јер је јако здрава, нарочито ако је производите на органски начин. Садржи веома редак витамин Б12. Међутим, због велике потражње, а мале понуде, проширио сам површину под засадим,а и сада цвеклу пласирам и на тржиште. Све што се произведе, откупи домаће предузеће из Пријепоља, тако да са пласманом немамо проблем. Они касније праве сокове и салату од ње и то извозе на инострано тржиште – рекао је за РИНУ Александар.

Илустрација: Цвехла није захтевна за производњу али се све ради ручно у органској производњи

Цвекла није захтевна биљна врста, међутим, органска производња којом се бави овај повртар је изузетно тешка, јер се све ради ручно. Јако је важно да се оплеви на време, јер уколико цвеклу савладају трава и коров, корен ће бити ситан и неправилног облика. Плеви се ручно, као што се обављају и други послови, попут вађења корена и уклањања лишћа. Због тога захтева значајно ангажовање радне снаге, што у крајњем исходу поскупљује производњу.

– Сетва у планинским пределима има и својих предности, јер овде цвеклу ређе нападају биљне штеточине, које знају да десеткују род. Најбоље приносе даје на земљиштима неутралне пХ вредности. За ђубрење парцеле најбољи је стајњак, или кокошије органско пелетирано ђубриво – тврди Крстић.
У Вранешима, где влада сурова клима, цвекла се сеје почетком маја, а вади пре првих мразева. Александар истиче да је приликом сетве битно да се поштује и зна плодоред, што значи да се на истој парцели сеје тек након три и више година. Од шест до десет килограма семена потребно је за сетву једног хектара.

Илустрација: Цвекла је краљица поврћа због бројних лековтих својстава

Народни видари кажу да је цвекла добра и против тумора и леукемије, да поспешује рад нерава, мозга и подстиче активности јетре и желуца, те стога није не чуди што је велика потражња за овим поврћем.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/176533/aleksandar-proizvodi-organsku-cveklu-u-srbiji/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар