Како је Данска постала светски шампион у органској производњи

Аутор: draganadpetrovic
291 посета

Већ 11 година Данска је светски шампион у органској производњи, а 2020. године је поставила нови рекорд са 13 одсто удела на органском тржишту.Подаци о светском органском тржишту показују да су Данци 11 година заредом први у потрошњи органских производа. У 2020. данско органско тржиште је поново било највеће од свих земаља са 13 одсто удела – потрошачка корпа у просеку је износила 384 евра по глави становника, што је 40 евра више за органску храну него претходне године.Аустрија са уделом од 11,3 одсто и Швајцарска са 10,3 одсто су на другом и трећем месту, према извештају „Свет органске пољопривреде – статистика и нови трендови 2021” The World of Organic Agriculture – statistic and emerging trends 2021), који су објавили FiBL (швајцарски истраживачки институт за органску пољопривреду ) и IFOAM (међународна организација за органску производњу).

Илустрација: Потражња за органским производима у Данској из године у годину је у порасту

Продаја органске хране је генерално наставила да расте на глобалном нивоу у 2020. години,достигавши највећу вредност од 120 милијарди евра. У поређењу са 2019,ово представља повећање од 15 одсто.Раст органског сектора је последњих година подстакнут пандемијом корона вируса у многим деловима света будући да су се потрошачи фокусирали на здравље и исхрану – карактеристике које повезују са органским производима.Али у Данској, органска храна није само тренд настао услед пандемије. Континуирани успех органског сектора у Данској је углавном захваљујући нашој свести коју имамо овде. Производња не мирује, ми увек развијамо органске производе. Томе је допринело постојање етикете за органске производе коју контролише влада,као и субвенције владе и политичка подршка, каже Pernille Bundgård, директорка међународног тржишта у Organic Denmark.
Повећано интересовање за органске производе у многим деловима света, у комбинацији са водећом позицијом Данске на оранизованом тржишту ском тржишту, отвара нове могућности за данске прехрамбене компаније.
Немачка је такође забележила повећање удела на органском тржишту 2020.а како је потенцијал за сарадњу ове две земље посебно велики исте године је порастао и извоз данских органских производа у Немачку.

Извор: Serbia organica

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар