Како стари воћњак претворити у органски?

Аутор: draganadpetrovic
548 посета

Воћарски производни рејони у којима је еколошка равнотежа очувана, и који су директно погодни за превођење у органску производњу постоје једино у форми старих воћњака, са великим растојањима између њих. У таквим воћњацима не спроводи никакво ђубрење и заштита.

Како каже Немања Констатиновић из ПССС Србије, због екстензивности традиционалне воћарске производње, важно је превести интензивне воћњаке, преко интегралне производње и прелазне фазе у органску производну јединицу. Овај процес може да се одвија у фазама, све док се употреба синтетичких средстава за заштиту биља и ђубрива не сведе на минимум.

Мора се водити рачуна о следећем:

  • унапређење еколошке равнотеже у производној јединици;
  • опредељеност и посвећеност произвођача органској производњи;
  • професионална обука произвођача;
  • минимизација економских губитака у случају привременог губитка приноса.

– Како би се смањили економски губици, корисно је комбиновати органску производњу воћа са прерадом. Плодови који не могу да се продају на тржишту свежег воћа због малих недостатака, могу да се прераде у високовредне производе, производња дечијих сокова и каша. На овај начин могуће је понудити широк спектар високовредних органских производа за којима је велика тражња на тржишту – каже Констатиновић.

 

Илустрација: Корисно је комбиновати органску производњу воћа са прерадом

У прелазном периоду, само поједини делови воћњака могу да се преусмеравају на органску производњу. Комплетно превођење траје од једне до три године. У току прелазног периода, воће не може да се продаје као производ пореклом из органске производње, објашњава он. Цене оваквих производа су незнатно више од цена воћа из интегралне производње.

Широм Србије, посебно у брдско планинском подручју, налазе се стара стабла воћака великих димензија и добре родности са минималном заштитом и ђубрењем. Таква стабла би се, уз добру организацију, могла превести у систем органске производње. Плодови ових сорти на тржишту достижу високу цену.

У прелазној фази препоручљиво је:

  • примењивати мере за побољшање земљишта;
  • примењивати мере за поправку плодности земљишта;
  • обавезан систем органског ђубрења;
  • побољшати еколошке услове уз помоћ живих ограда, ветрозаштитних појасева и изолационих поља
  • самониклим биљем, која су станиште корисних организама;
  • неопходна је континуирана обука пољопривредника.

Извор:https://www.ekapija.com/news/4030158/kako-da-stare-vocnjake-prevedete-u-organske

Srodni tekstovi

Оставите коментар