За најбоље пројекте органке пољопривреде по 500.000 динара! Ово су услови конкурса

Аутор: dzonioff
239 посета

НЛБ Банка Београд је, седму годину за редом, покренула конкурс за најбоље пројекте у области производње и прераде органске хране. Како је квалитет и број пријављених произвођача у сталном порасту, наградни фонд од 1.500.000 динара ове године биће равномерно распоређен на три победничка пројекта.
Конкурс траје од 1. марта до 20. маја 2018. године, а право на учешће имају пољопривредни произвођачи који имају регистровано пољопривредно газдинство, сертификовани су или у процесу сертификације за органску производњу. Учешће је омогућено и произвођачима који су у систему контроле кроз групни сертификат, односно који имају уговор са организатором производње који је власник сертификата. Детаљније информације о конкурсу и образац за припрему пројекта доступни су на следећем линку: www.nlb.rs/organic, а можете се информисати и у свим експозитурама НЛБ Банке као и преко Контакт центра.
Током претходних циклуса НЛБ Органиц конкурса, број пројеката је растао из године у годину, уз истовремено унапређење квалитета самих пројеката. Имајући у виду изједначеност у квалитету пројеката, као и сугестије самих произвођача на терену, ове године ће Стручна комисија одабрати три најбоља пројекта, а НЛБ Банка ће сваки од њих наградити једнаким износом од 500.000 динара нето.

https://www.nlb.rs/organic


“НЛБ Органиц је најважнији пројекат НЛБ Банке у домену друштвено одговорног пословања, којим истовремено дајемо допринос одрживом развоју, заштити животне средине и сегмента пољопривреде за који сматрамо да је будућност наше земље. Србија обилује земљиштем које није контаминирано хемисјким супстанцама, а имајући уситњеност поседа, органска производња додатно добија на значају јер и на мањим површинама може да обезбеди егзистенцију за чланове домаћинства. Улагање у овај вид производње је значајан и у смислу доприноса извозу, јер се процењује да више од 90 одсто органских производа заврши у извозу. То не изненађује ако имамо у виду да је, према најновијим глобалним подацима, у 2016. години вредност органског тржишта достигла скоро 90 милијарди америчких долара, уз истовремен раст површина под органском пољопривредом на 57,8 милиона хектара које обрађује око 2,7 милиона органских произвођача” рекао је Бранко Грегановић, председник Извршног одбора НЛБ Банке Београд. Он је истакао да о потенцијалу овог типа производње говори чињеница да је у 2016. години, Србија извезла органске производе у вредности од око 19 милиона евра, при чему 78,7% у земље ЕУ, највише Италију, Немачку и Холандију, а 14,1% на тржиште Сједињених Америчких Држава.
“Већ трећу годину сам у Стручној комисији НЛБ Органиц конкурса и заиста ме радује што је једна финансијска институција препознала еколошки и економски значај органске производње и што већ седам година подржава овај сегмент пољопривреде. О томе колико је пројекат значајан за саме произвођаче, говори чињеница да је број пријављених пројеката сваке године све већи, па је у првих шест циклуса достигао бројку од готово 300 пројеката. Као стручњака у овој области, посебно ме радује и све виши ниво квалитета доспелих пројеката, као и чињеница да нам пројекти стижу из свих крајева Србије, укључујући и неразвијена подручја у којима је органска пољопривреда нашла значајно место у стратегији развоја за наредни период. Позивам произвођаче органске хране да се до 20. маја 2018. године пријаве на конкурс и уђу у трку за једну од награда” – рекла је председница стручне комисије, профессор на Пољопривредном факултету у Београду и председница Управног одбора удружења Сербиа Органица, проф. др Снежана Ољача.

Srodni tekstovi

Оставите коментар