ЗАШТИТА БИЉА У ПРОИЗВОДЊИ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ

Аутор: dzonioff
202 посета

Органска пољопривредна производња је прозводња која се заснива на плодореду, употреби зеленишног ђубрива и биолошке контроле инсеката, избору отпорних сорти, времену сетве/ садње, благовремене обаде земљишта. Искључена је примена средстава хемиско-синтетичког порекла И минералних ђубрива, а дозвољена примена биолошких препарата И стајског ђубрива. Здравље и сигурност су основни разлози за увођење органске производње И за њу би требало што мање материјалних средстава, а велика улагања у знање и организацију производње.

Упркос захтевиматржишта и даље је органска производња ограничена на мале повшине. Она је законски регулисана и укључује контролу и сертификацију производње и производа. Смернице ове производње одређује држава, а контролу врше овлашћене сертификационе куће. Произвођач који планира узгој органске хране неопхоно је да сарађује са овлашћеном организацијом која има дозволу од стране Министарства пољопривреде за контролу и сертификацију органске производње за 2018 годину. Неке од њих су: ЕЦОЦЕРТ БАЛКАН Д.О.О, ЦЕНТАР ЗА ИСПИТИВАЊЕ НАМИНИЦА (ЦИН), ЕЦОВИВЕНДИ Д.О.О., ОРГАНИЦ ЦОНТРОЛ СYСТЕМ Д.О.О. Произвођач мора испунити одређене услове. Мора приказати шта је гајио на својим парцелама протекле четири године и шта је примењивао. Након употребе инсектицида и хербицида са јаким перзистетним дејстом, треба сачекати пар година, а напуштене површине се одмах могу укључити у ову производњу. Површине поред путева са прометним саобраћајем нису погодне , као ни оне поред вишегодишњих засада. Произвођач се обавезује да ће због плодореда гајити већи број култура. Треба да прихвати услове оне оганизације којој је приступио, да се слаже са контролом над целокупном производњом, И на повремену анализу произведених намирница.

Илустрација: Мољац кромпира

За спровођење заштите у оваквој производњи неопходно је добро познавање биологије штетних организама, услова и начина њихове појаве, праћење прага штетности. Укључују се сва сазнања из области пољопривреде: примена пестицида биолошког порекла, биолошка борба, примена алтернативних средстава, селекција, стварање отпорних сорти, калемљење на отпорне подлоге.

Биолошка редукција биљних штеточина састоји се од примене регулатора раста инсеката, феромона, репелената, атрактаната, предатора паразита. Дозвољена је примена инсектицида на бази Баццилус тхурингиенсис који заједно са применом превентивних мера дају добре резултате. Применом ловних посуда са меласом може се уловити велики број одраслих инсеката.

Од фунгицида дозвољена је само примена оних који се налазе на листи дозвољених у органској производњи, између осталог сумпор И бордовска чорба, као извандредан бактерицид И фунгицид.

Фитопрепарати који се користе у заштити биља у органској производњи могу се направити и у сопственој режији. У органској производњи ти препарати могу бити у облику:

Чорбе-опарак ( одговарајуће биљке се уситне И прелију водом, након чега се кувају), справља се опарак од надземних делова кромпира, црног лука, камилице, маслачка.
Ферментисани екстркт ( суви или свежи делови биљака се потопе водом, у току пар дана се повремено мешају, чека се врење). Ферментација је завшена када се биљни остаци исталоже а течност се избистри. Користимо разређен екстракт.
Мацерат ( биљну масу прелијемо кишницом И процедимо након 24 х). За справљање мацерата погодна је коприва, љуте паприице-фефероне, дуван, раставић, бели лук, босиљак и др.ароматичне биљке.

Дипл.инг. Слађана Гавриловић

Саветодавац за заштиту биља

ПССС Ваљево

Srodni tekstovi

Оставите коментар