Желите да се бавите органском производњом поврћа? Ево колико пара вам треба за почетак

Аутор: draganadpetrovic
237 посета

Министарство пољопривреде предвидело је да у 2022. години повећа улагања у органску производњу из аграрног буџета на 380 милиона динара, што је 62 одсто више него лане. Када је реч о вредности тржишта органске хране, иако не постоје прецизни подаци, процене су да је вредност домаће органске производње око 45-50 милиона евра.
Произвођачи органског поврћа у Србији кажу да се бављење овим начином гајења биљака исплати, али да су улагања огромна.

Власник „Биофарме Мамужић” Јосип Мамужић каже да је код органске производње све контролисано – од катастарског броја парцеле, семена које се користи за одређене биљне врсте, праћења целог тока вегетације, до складиштења и продаје крајњим потрошачима.

Када је реч о основним, почетним улагањима у органску производњу поврћа, он истиче да је то јако тешко одредити јер се последњих месеци цене мењају на дневном нивоу.

– Цене неких инпута се мењају свакодневно и тешко их је испратити, али су инпути у односу на конвенционалну производњу отприлике 100 одсто већи. Само семе је у неким случајевима 50 одсто скупље, а за неке треба издвојити и дупло више новца. Код нас има мало органског семена, углавном се набавља из увоза и то су изузетно високе цене – истиче Мамужић.

Да би се засновало пољопривредно газдинство органске производње поврћа почетно улагање требало би да буде минимум 100.000 евра.
Битна разлика између конвенционалне и органске производње је што се код органске за конверзију земљишта чека и до три године. Док не прође период конверзије поврће се не може декларисати као органско. Тај процес дуго траје и све то улази у цену коштања, односно зато је органско поврће скупље од конвенционалног.

На питање које поврће је најтеже гајити на органски начин, Мамужић каже да се у ту категорију убраја коренасто поврће, као што су шаргарепа, целер, першун, пашканат.

– Приликом вегетације ово поврће изискује минимум три-четири плевљења, што значи велики физички рад који је данас скуп. Тако и ти производи на крају имају високу цену – наглашава Мамужић.

Добра страна узгоја поврћа на органски начин је што нема проблема код пласирања робе.

– Једини проблем код продаје је тај што због количина које нису велике мали произвођачи не могу да дођу до великих трговинских ланаца. Због малих количина не може се имати континуитет у испоруци. Али да се продаје на пијацама или доставом на кућну адресу, у тим случајевима се исплати. Производи такозване „друге класе“ који се добијају за време конверзије земљишта такође имају неку вредност. Такво поврће би било најбоље да се искористи у преради, да би се на крају остварила нека позитивна добит – закључује Јосип Мамужић.

Највеће учешће у производњи органских биљака у Србији имају воће и грожђе, са једном трећином. На другом месту су житарице са око 30 одсто, следе индустријско биље са 14%, крмно биље са 11 одсто, лековито биље са два одсто и поврће са свега једним процентом удела.

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Бранислав Влаховић каже да забрињава веома мали удео поврћа у органској производњи.

– Органско поврће се гаји на свега 200 хектара у целој Србији. У последње три године дошло је до пада површина под органским поврћем. У тој производњи доминирају тиквице, паприка, кромпир – наводи Влаховић.

Подстицајна средства за органску производњу за целу Србију износе 350 милиона динара (око 2,9 милиона евра). За органску биљну производњу опредељено је око 43 одсто средстава, а за сточарску око 57 одсто укупних подстицаја.

Максималан износ подстицаја износи 520.000 динара за органску биљну производњу. Износ по хектару је 26.000 динара. За сточарство максималан изнод подстицаја је 55 милиона динара.

Постоје и кредитне линије које су расписане за набавку опреме и механизације, али искључиво за органску производњу. Такође, и локалне самоуправе су се определиле да подстичу органску производњу тако што рефундирају одређене трошкове контроле и сертификације.

Извор: https://www.agrotv.net/kolika-su-pocetna-ulaganja-za-gajenje-organskog-povrca/

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Дајте себи времена и узмите узорак за анализу земљишта, остварићете много уштеде у сваком случају | Удружење новинара за пољопривреду 1. новембар 2023. - 05:52

[…] да посадите воћњак или започнете са органском производњом поврћа? Пре него што се упустите у овај захтеван посао, који […]

Одговори

Оставите коментар