ЕУ штити органске произвођаче, Хрватска по лупом

Аутор: draganadpetrovic
258 посета

Mали зелени лист са звездицама на етикети ознака је за органску храну у Европској унији и она знатно поскупљује ове производе. Цене су више јер је реч о намирницама које имају веће трошкове производње и теже их је произвести, саопштили су из Одбора за заштиту потрошача ЕУ.

Како кажу, грађани који су спремни да издвоје више новца за куповину органске хране морају да знају да им ЕУ овом ознаком гарантује да су те намирнице потпуно еколошки узгајане.

– Грађани купују еко-храну ради животног стила, а неки и због здравственог стања. Варање таквих људи је равно тровању и зато систем контроле мора бити и строг и делотворан – изјавила је Биљана Борзан из овог одбора. Она је додала да ЕУ бележи знатан и континуиран раст органске производње и повећава те површине из године у годину. Иначе, из ЕУ поручују да органска производња хране има кључну улогу у развоју одрживог прехрамбеног система.

О тим ефектима се ових дана говори и у Европском парламенту, где се расправља о Акцијском плану за органску пољопривреду. Премда Европска унија бележи сталан раст еколошке производње, оваква храна се много више купује и конзумира на богатијем Западу ЕУ него на Истоку.

Једна од мера којима се може промовисати већа потрошња еколошке хране јесте снижавање стопе ПДВ-а на такве производе, што је у надлежности држава чланица. Борзанова је подсетила да се стиче утисак да, на пример, у Хрватској раст површина под еко-узгојем не прати адекватна производња таквих производа. То значи да се дају значајне субвенције које, у ствари, резултирају с мало стварне еко-производње. Ово се, каже Борзанова, мора мењати, и то ће се, према њеним речима, догодити убрзо.

Истовремено с промоцијом органске хране у ЕУ јачају и радикалнији покрети који се залажу за синтетичко месо, узгој биљних протеина и укидање подстицаја у класичном сточарству.

Илустрација: Смањење стопе ПДВ у ЕУ како би се заштитили органски произвођачи

Организатори иницијативе предлажу забрану клања животиња у циљу добијања хране и позвали су Европску комисију да субвенције преусмери етичким и еколошким алтернативама, попут узгоја култивисаног меса из ћелија и биљних протеина.

Ова иницијатива, како се наводи, има за циљ крај сточарске производње какву познајемо. У њиховом фокусу је развој новог пољопривредно-технолошког сектора који омогућава производњу меса, млека, јаја, костију, коже и другог органског материјала директно у лабораторији, почевши од неколико ћелија које се умножавају готово неограничено.

Портал истиче како ЕК сматра да је иницијатива правно прихватљива јер испуњава формалне услове, али у овој фази још није анализирала суштину предлога. Одлука о регистрацији је правне природе и не може прејудицирати коначне правне и политичке закључке, истичу у ЕК. Организатори морају у року од шест месеци да почну да прикупљају потписе и у наредних годину дана сакупе милион из најмање седам држава чланица. У том случају Европска комисија ће морати да реагује и може да поступи према захтеву из иницијативе или да га одбије уз образложење.

Слична иницијатива о забрани узгоја животиња у кавезима је већ добила подршку ЕК. Резолуција је у јуну прошле године усвојена са 558 гласова за, 37 против и 85 суздржаних. Европарламентарци су најавили постепено укидање узгоја животиња у кавезима до 2027. године.

Извор:https://www.politika.rs/scc/clanak/506791/EU-predlaze-smanjenje-PDV-a-za-organsku-hranu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар