Више од милион евра за регистрацију производа органске пољопривреде

Аутор: dzonioff
322 посета

БЕОГРАД, 26. априла (Тањуг) – У Србији је данас почела реализација двогодишњег пројекта „Развој органске производње и политике квалитета хране у Србији“, који ће омогућити да до 2020. године најмање три српска прехрамбена производа буду заштићени посебном ознаком квалитета и порекла на рафовима Европске уније. Реч је о почетку реализације твининг пројекта ( пројекат у којем се партнери обавезују да ће радити у циљу остварења договорених резултата у спроводењау пројекта) „Развој органске производње и политике квалитета хране у Србији“, чији је циљ јачање капацитета администрације и институција у земљама корисницама, а у циљу сарадње са њиховим партнерима у земљама чланицама ЕУ. На данашњој свечаности поводом почетка реализације овог пројекта у Клубу посланика у Београду, речено је да Србија има седам процената територије која се налази у заштићеним еколошким зонама што омогућава нашој земљи да буде лидер у региону у производњи органске хране. Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде каже да се пројекат састоји из два дела, први је јачање капацитета Србије у области органске производње, а други део се односи на дефинисање квалитета ових производа. Вредност пројекта који финансира ЕУ је 1,1 милиона евра и трајаће две године, а партнери на пројекту су Италија, Француска и Аустрија, каже Ракетић. „До краја пројекта ћемо имати најамање три производа који ће имати припремељене спецификације и који ће бити предмет регистрације на нивоу Европске уније“, најављује Ракетић и напомиње да ће Србија по први пут имати производе који ће бити заштићени на нивоу ЕУ. Управо производи са заштићеним пореклом, а који ће моћи да се купе на рафовима ЕУ међу 1.000 оваквих из целог света, према оцени Ракетића, обезбедиће конкурентност српских произвођача на тржишту Европе. Иако још увек није одређено која ће три производа ће се наћи у „елитном клуб“ заштићених производа, Ракетић сматра да би се ту могла наћи ариљска малина, футошки купус, сремска кобасица и други производи из наше земље који носе посебне одлике краја у којем се произоде. Руководилац на пројекту, Рикардо Роси Пакини из Италијанског министарства пољопривреде, хране и шумарства, каже да је ово пети пројекат који се реализује са српским министарством пољопривреде и да се на овај начин прави „мрежа извозника“ у области производње хране између две земље. „Овим пројектом се подржава Србија у имплементацији ЕУ регулатива у области органске производње и квалитета хране. Реализацијом овог пројекта, производима из Србије ће се додати нова вредност, а за пољопривреднике то значи да ће имати веће приходе“, каже Пакини. Сматра да је почетак овог пројекта прилика и за нове, младе пољопривреднике да започну нов начин производње хране, посебно органске, као што је то Италија започела пре 20 година. „Само од 2016. до прошле године, имамо повећање од 20 процената оних који се баве органском производњом у Италији. То је тренд који се брзо шири и расте“, напомиње Пакини уз оцену да је органска производња добра прилика за развој српске пољопривреде и економије. Државни секретар Министарства пољопривреде Велимир Станојевић каже да су циљна група овог пројеката мали произвођачи који тешко опстају међу великим произвођачима хране у Србији, те да ће Датум: 26.04.2018 Медиј: Тањуг Линк: хттп://www.тањуг.рс Аутори: Тањуг Теме: Велимир Станојевић, Органска производња, Министарство пољопривреде, шумарства и водопопривреде.

Srodni tekstovi

Оставите коментар