Бесплатна обука о унапређењу органске производње у Београду

Аутор: draganadpetrovic
258 посета

Од 30.000 регистрованих пољопривредних газдинстава на територији Београда, двадесет се баве органском производњом, изјавио је секретар за пољопривреду Саво Павичић на обуци пољопривредника о унапређењу органске производње у згради Градске управе.

– Секретаријат за пољопривреду даје подстицаје људима који се баве органском производњом, како би имали предност приликом конкурисања. Они добијају три бода и тиме остварују предност за субвенције – рекао је Павичић.

Према његовим речима, тржиште је огромно и заинтересованост за органску производњу је све већа.

– Зелена агенда и производња здраве хране не само код нас него и у целом свету је тренд. Секретаријат за пољопривреду настоји да пренесе знање на општине и људе који се баве пољопривредом како би их спојио и омогућио им да што лакше дођу до сертификата за органску производњу. Имамо 156 хиљада обрадивих ораница, 200 хиљада хектара пољопривредног земљишта, али и доста необрађених површина које могу да се конвертују у органску производњу – објаснио је Павичић.

Илустрација: Лакше до сертификата органског произвођача

Он је подсетио да Секретаријат за пољопривреду организује обуке са Пољопривредним факултетом већ неколико година.

– Обука је бесплатна а на пољопривредницима је само да се пријаве. Имају два-три дана теоретске обуке и два дана рада у газдинству – рекао је Павичић.

Руководилац ГИЗ пројекта за развој приватног сектора у Србији Томислав Кнежевић изјавио је да су у сектору органске пољопривреде активни већ 11 година.

– Велики фокус смо стављали на обуку и трансфер знања на пољопривредне произвођаче. У Немачкој се у 2020. години промет органских производа повећао за 25%, а тај тренд се наставио и у 2021. години. Сада је постало нормално да у било којој продавници у европским земљама нађете органске производе. Тај позитиван тренд имамо и код нас – рекао је Кнежевић, преноси Беоинфо.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3735599/besplatna-obuka-o-unapredjenju-organske-proizvodnje-u-beogradu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар