Политички земљотрес у Холандији – пољопривредници победили на изборима!

Аутор: Gdjakovic
294 посета

Лидерка странке Каролин ван дер Плас шокирана резултатима

Странка пољопривредника запрепастила је холандску политику и биће појединачно највећа странка у горњем дому парламента после покрајинских избора.

Покрет пољопривредника-грађана (БББ) основан је тек 2019. године после великих протеста фармера.

Према прелиминарима подацима избора, требало би да освоји 15 места у Сенату са скоро 20 одсто гласова.

„Ово није нормално, али заправо јесте! Гласали су сви грађани који су за нормално“, рекла је лидерка Каролин ван дер Плас.

Прокламовани циљ БББ-а је да се бори против владиних планова за смањење емисије азота драстичним резањем броја стоке и откупом хиљада фарми.

Пополарност странке се брзо проширила међу бирачима, на основу популистичке платформе која представља традиционалне, конзервативне холандске друштвене и моралне вредности.

Шокирана размером њиховог успеха, лидерка странке је рекла присталицама да бирачи обично остају код куће ако изгубе веру у политику.

„Али сада су људи показали да неће више да остану код куће. Нико нас више неће игнорисати“, поручила је.

Левичарски савез Зелених и лабуриста на путу да освоји 15 места у Сенату, док је четвоространачка коалиција премијера Марка Рутеа на путу да освоји 24 мандата, што је осам мање него прошли пут.

Док се обраћала присталицама у среду увече, Каролин ван дер Плас је носила свој заштитни знак – зелени лак за нокте и прстен са наопако окренутом холандском заставом, симболом антивладиних протеста.

Коментатор Бен Коутс описао је резултат као „нешто слично земљотресу у холандској политици“.

Иако је њихова политика у великој мери усмерена на супротстављање владиној политици заштите животне средине, он је за ББЦ рекао да би их већина људи окарактерисала као десничарску, популистичку странку која је била прилично против Европске уније, против имиграције и која се залаже за забрану бурки за муслимане.

Извор:

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-64975000

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар