Министар пољопривреде др Александар Мартиновић : Србија подржава Зелену агенду

Аутор: Gdjakovic
33 посета

У оквиру Пословног форума Италија – Србија “Зелена транзиција: нове прилике за билатералну сарадњу” који је одржан данас у Трсту, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић отворио је панелну дискусију на тему „Циркуларна економија: за одрживу индустрију и пољопривреду“.

Српска делегација у Трсту предвођена је премијером Милошем Вучевићем који се обратио учесницима Форума у уводном делу, након чега је уследио билатерални састанак са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антониом Тајанијем.

Током Форума је потписано више билатералних међудржавних уговора и споразума.

На почетку излагања, министар Мартиновић је истакао значај спољнотрговинске размене пољопривредно-прехрамбених производа са Републиком Италијом која износи 545 милиона евра и додао да је Италија, као чланица ЕУ, земља у коју Србија највише извози, а на другом месту размене је по питању увоза.

„Циркуларна економија важан је стратешки концепт за зелену транзицију не само Републике Србије већ и читаве Европе. Свесни да пољопривреда због технологија које примењује представља изворе загађења јасно је зашто је од изузетне важности успоставити одрживо решење и контролу коришћења свих инпута као и поштовање принципа циркуларне економије“, рекао је Мартиновић.

Указавши на значај циркуларне економије у прехрамбеној индустрији, министар је као потенцијално решење истакао изградњу отпорних и одрживих ланаца снабдевања храном, те стварање одрживих радних места уз избегавање негативних друштвених и еколошких ефеката као утицаја на животну средину.

„Пратећи Зелени договор и Зелену агенду за Западни Балкан, Република Србија предузима кораке у оквиру IPARD III програма кроз изградњу постројења за одрживо коришћење енергије, агро-еколошке мере, дигитализацију, диверзификацију и LEADER приступ у износу од 280 милиона евра и ускоро нас очекује потписивање Финансијског споразума“, нагласио је Мартиновић.

Он је подсетио да је 2022. године усвојен Програм развоја циркуларне економије у Републици Србији као и да је на нивоу Владе Републике Србије формирана Радна група за имплементацију циљева Декларације из Софије о Зеленој агенди за Западни Балкан и да је припремљен нацрт Стратегије заштите животне средине са трогодишњим Акционим планом за спровођење Зелене агенде.

Министар Мартиновић је позвао италијанске компаније да кроз унапређење сарадње и примену концепта циркуларне економије у пољопривреди и прехрамбеној индустрији допринесу развоју економије кроз концепт одрживости.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Srodni tekstovi

1 коментар

pornhub.com 26. мај 2024. - 17:29 Одговори

Оставите коментар