Италија ће имати 21 излагача на Сајму пољопривреде у Новом Саду

Аутор: Gdjakovic
222 посета

У години у којој обележава век постојања Новосадски сајам с поносом најављује јубиларни 90. међународни пољопривредни сајам, који ће бити одржан од 20. до 26. маја. Земља партнер је Италија, са којом је данас потписан Уговор о партнерству. Потписе су, у присуству амбасадора Италије у Републици Србији Њ. Е. Луке Горија, на документ ставили Антонио Вентреска, директор Италијанске трговинске агенције ИТА/ICE и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.
Током протеклог века компаније из Италије годинама наступају на Новосадском сајму, што појединачно, што у колективним изложбама. Чврста сарадња потврђена је и кроз подршку коју Италија пружа као Земља партнер и Земља пријатељ.

– То што је Италија Земља партнер на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду можемо да поделимо на три момента. Први је јачање присуства Италије на Балкану. Други је везан за безбедност прехрамбених производа и то је сектор коме се земље Европске уније посебно посвећују, а ми видимо многе прилике за сарадњу са Србијом у овом сегменту. Нама је циљ да инвестирамо у Балкан и у Србију и да јачамо сарадњу у пољопривредном сектору, рекао је амбасадор Италије у Србији Лука Гори. – Трећи моменат због којег смо одлучили да будемо Земља партнер Пољопривредног сајма у Новом Саду је наша жеља да дође до додатног јачања економских односа Србије и Италије и наставак Б2Б сусрета које смо претходно организовали на Бизнис форуму на којем се говорило и о сарадњи у пољопривреди, додао је Гори.
– На Пољопривредном сајму ћемо наступити са 21 излагачем – то су најважнија предузећа из области аграра, а покриваћемо 500 метара квадратних на штандовима. Самом Свечаном отварању ће присуствовати наш министар пољопривреде Лолобриђида. Ми смо за учешће на Новосадском сајму одлучили да укључимо читав систем Италије. Организовали смо и културни програм који ће трајати током читавог Пољопривредног сајма, а у томе нам је помогао Италијански институт за културу. Оркестар Таранта ће наступити на Свечаном отварању док ће концерт имати 20. маја у Новом Саду. Они изводе типичну музику и посебан плес. Биће ту и кинематографије, организоваћемо конгрес о италијанистици, спремили смо и позоришне представе и различите друге уметничке догађаје, истакао је Гори. – Сигуран сам да ћемо на Сајму додатно ојачати односе Србије и Италије, закључио је Лука Гори, амбасадор Италије у Србији.

– Италија је ове године трећи пут Земља партнер, као што је то била и 2016. и 2019, док је 2015. године била Земља пријатељ. Поред тога што је један од главних партнера Србије у процесу европских интеграција, Италија је према подацима из јанура ове године трећи најважнији спољнотрговински партнер. Спољнотрговинска размена је 2021. године била рекордних 4,1 милијарду евра. У 2022. за првих 7 месеци робна размена је била 2,74 милијарде евра. Ми се надамо, с обзиром на то да је Италија већ трећи пут Земља партнер, једном је била и Земља пријатељ, да смо сигурно једним делом и кроз активности на Пољопривреном сајму, кроз ову нашу кућу поспешили привредну размену, рекао је директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић.
– Поводом века постојања Новосадског сајма у припреми је монографија у којој је забележено и присуство представника италијанског трговинског аташеа, др Бенедетија, на изложби одржаној од 14. до 17. априла 1934. године, додао је Цветковић. – Већ сада имамо пријављених више од 1.100 излагача на овогодишњем Сајму, уз максимално испуњен простор, како на отвореном делу Сајмишта тако и у халама. Према нашим очекивањима ово неће бити и коначна бројка до почетка одржавања Сајма, јер је интересовање изузетно. Пре неколико дана смо имали и сусрет са Амбасадом Румуније. Они се после десетак година враћају са шест компанија. Директни излагачи, према досадашњим подацима стижу из 25 земаља и Србије, истакао је Цветковић.

Јубиларни 90. међународни пољопривредни сајам биће одржан од 20. до 26. маја. Генерални спонзор је Глобос осигурање, Златни спонзор Ал Дахра, Банка партнер је Банка Поштанска штедионица, Спонзор јубилеја је Телеком Србија, дародавци у Покон-игри су Агропанонка, МБВ и КИТЕ ДОО, уз подршку републичких, покрајинских и градских институција.

Srodni tekstovi

Оставите коментар