Искуства француских пољопривредника у овчарству – Тексел или Ил де Франс

Аутор: Gdjakovic
504 посета

У француском граду Cleromont Ferrand одржан је највећи сајам сточарства Sommet de Lelevage. То је један од највећих сајмова сточарства  у свету на ком учествује преко 2.000 елитних грла. На сајму је било  1.550 излагача опреме и услуга. Сајамске манифестације су организоване на простору од 18.000 метара квадратних, од чега су половина хале у којима има 98.000 метара квадратних изложбеног простора. Оганизатори су у знак подршке органској пољопривреди обезбедили за све животиње органску храну.

Посетиоци сајма су од деце у обдаништима, до професионалних фармера. За четири дана прошло је  преко 100.000 посетилаца. Упркос уском простору између животиња и људи, све је тако перфектно организовано, и чисто да је то пример како се ради организација оваквог догађаја. Ако нисте ишли обавезно приуштите ово искуство себи. Поред купања крава, муже различитим музилицама (сви водећи произвођачи), краве су смештене једна поред друге уз обилну простирку сламе и исхрану као и надзор ветеринара.

И овде се говори доста о економској кризи која је пре свега проузрокована енергетском кризом. За време Сајма организоване су и посете фармама. Ми смо били на фарми оваца Texel и  Ile de France.

Разговарали смо са нашим француским домаћинима како се живи на селу у Француској и дошли до можда вама неочекиваног, а мени као аутору овог текста јасног и увек истог закључка: ма где се налазили и чиме се бавили пољопривреднике муче исте ствари. Тренутно је и овде неповољна ситуација када су у питању цене житарица и минералних ђубрива. За тону урее потребно је издвојити 1000 евра, док се за кукуруз даје 450 евра за једну тону. Раније су имали шесто педесет јагањаца, а данас четристо педесет, са тенденцијом смањивања, јер планирају скорије пензионисање.  Овако велики посао  за једну  породицу да чува на пашњацима би био немогућ да није паса чувара који су перфектно обучени и имају апсолутну контролу над стадом, и без поговора слушају команде газде. Новинари и пољопривредници из многих земаља имали су прилику да виде како спретно и прецизно два пса испуњавају своје задатке. Први је најпре отишао да дотера стадо шиљежица, а други да нам прикаже како раздваја две групе јагањаца које су се спојиле. Било је заиста фасцинантно видети да за мање од минут један пас раздвоји око сто јагањаца и легне између њих, а да се они даље не раздвајају од своје групе.

Када је у питању исхрана током године сви су на испаши, а само у зимском периоду када нема доступне траве налазе се под надстрешницама. Свакодневно добијају зрнасту храну, док се вода допрема цистернама. Поред узгоја за тов баве се и селекцијом. Код њих се јагњење дешава два пута годишње, и то у марту и априлу , и октобру и новембру. Коефицијент јагњења је 1,9 за Ile de France док је код расе Texel 1,7.  На стадо од четрдесет оваца иде један ован. Млади јагањци се продају по цени од 180 до 275 евра.

Њихова генетика се највише извози у Бугарску и Енглеску. У Француској продају до сто мушких и женских  расе Ile de France док Тексела до петнаест комада и мушких и женских. Када су у питању особине стада код Texel-а је морталитет већи и износи 11 посто а за Ile de France  9 посто. Јагње Texel за 30 дана достигне тежину просечно 16,2 кг док Ile de France за исто време има 13 килограма. Прво јагњење код Texel-а је за 25 месеци а код Ile de France за 22 месеца.

Продуктивност код расе Texel је 137 процената док је код Ile de France 161 проценат. Фарма се налази уместо Маилерс у  селу живи око 150 домаћинстава који се углавном баве пољопривредом и то претежно овчарством.

Када је у питању цена горива тренутно она варира у Француској између 1.69 и 2 евра а пољопривредници немају никакав попуст у односу на остале грађане, с тим што влада одобрава куповину до двадесет литара горива на дан по цени од 1.70 евра.

Енглески овчар је раса паса средње величине, тежак је између 18 и 27 кг и висок између 46 и 58 цм. Мужјаци су обично већи од женки. Раса има дугу, равну или таласасту дуплу длаку. Традиционално има четири различите комбинације боја, црно-белу, црно-смеђу, самуљину и белу или тробојну (црну, белу и жуту), иако нијансе у раси се такође примећују смеђе и црвеносмеђе до беле боје. Према стандарду расе, длака може бити равна, таласаста или коврџава, осим на лицу, лобањи и предњем делу ногу где је кратка и глатка.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар