Агробизнис магазин на 31. сајму Sommet de l’élevage у Француској – Како је криза утицала на пољопривреду ове земље?

Аутор: Gdjakovic
430 посета

На сајму се предстaвило 2.000 животиња и то 24 расе говеда, 26 раса оваца, 15 раса коња. Нешто што ће вам изискивати барем два три дана времена да све видите. А да би оваква изложба била могућа и успешна, велика помоћ су ученици из пољопривредне школе.

Еrvan Soulier и Maelle Chadesse стижу  све, пошто су на другој години и редовни су на Соммет де л’Елеваге: „Прилично је спортски, мораш бити навикнут да се носиш са животињама. “Јутро пред отварање смо имали за истовар камиона са 260 оваца“, присећа се Ерван и додаје да су срећни што су тамо: „То је нешто за шта треба живети. Осим тога, ми смо у самој организацији, учествујемо у монтажи и демонтажи, у руковању животињама. Морате то да урадите бар једном у животу”. Ово за њих представља одличну прилику да потраже посао, пријаве се за праксу и остваре контакте.

Сваки пут када животиње стигну, ту су комесари организационог одбора. Све животиње по доласку се мере и провераваа им се здравствено стање. На пример код јунади и крава мора да стигне између 1.200 и 1.500 животиња. Све њих треба прегледати и одвести на место где ће провести наредних пет дана, колико траје изложба.  Многобројни младићи и девојке буквално живе за ове дане где ће проводити време са колегама, али и омиљеним животињама.

Овогодишњи, 31. Сајам   прате и разговори о историјској суши и инфлација трошкова производње, у том контексту је министар пољопривреде Marc Fesneau отишао на отварање сајма. Међутим по први пут конфедерација пољопривредника који чине 20% произвођача бојкотовала је изложбу у знак протеста.

Два домаћина брину о 400 грла говеда

На ортачкој фарми Дениса и Максима који живе на селу Sauxillanges у Француској. Они се од 1990 године баве производњом говеда расе која се производи од 1970. године и намењена је производњи меса.

Док смо долазили на фарму заиста је било импресивно видети стотине крава и телади које безбрижно пасу на пашњацима. Денис нас је одвео и на своје пашњаке где смо упознали његову сестру и оца. Сестра нам је са поносом показала једну од крава коју су одгајили на флашицу, јер јој је мајка угинула након порођаја.

BLONDE D’AQUITAINE је модерна француска раса крупних домаћих говеда. Настао је 1962. спајањем три плавокосе вучне расе југозападне Француске, Блонде дес Пиренеес, Блонде де Куерци и Гароннаисе. Отприлике од 1970. године

 

Када је реч о подршци Француске и ЕУ наши домаћини добијају 120 евра по грлу, и 250 евра по хектару јер се њихова фарма налази на 450 метара надморске висине. Укупно са товом данас имају 400 грла и годишње продају 110 товљеника намењених великим трговинским ланцима. Неке њиве се налазе на надморској висини и већој од 700 метара.

Говоривши о економској кризи и ценама репроматеријала наш саговорник каже да је све поскупело дупло, а да је цена живе ваге остала иста. Навео нам је пример да сада тона урее кошта 1000 евра, што је њему доста скупо, али каже да има среће јер има доста стајњака тако да своје њиве на тај начин ђубри.

Како је група била из више земаља сазнали смо да је у Италији цена струје три пута увећана док Француска за сада нема тих проблема. Међутим, цена горива у Француској прелази два евра и за пољопривреднике нема попуста. Ако би желео да занови пољопривредну механизацију морао би сам да финансира а да би добио подстицаје механизацију може да набавља као члан задруге и та механизација би била на располагању свим члановима.

На наше питање да ли осигурава стоку Денис каже да осигурава само најбољег бика а остало не, јер то код њих није популарно.

Колико је ова крава питома она нам је демонстрирала тако што ју је узјахала без проблема, а и крава је била срећна јер је уз њу. Ова раса крава иначе на први поглед делује плашљиво, а са друге стране и радознало па ће вам радо прићи, нарочито ако види да у руци носите храну са концентратом.

Srodni tekstovi

Оставите коментар