Током летњих дана због високих температура веома је важно да се редовно и довољно хидрирате, уносите храну која се лако вари и обилује нутритијентима. Ово је време када је исхрану најбоље базирати на сезонским намирницама које хране, хидрирају и хладе организам. Поврће и воће са високим процентом воде попут парадајза, краставаца, тиквица, бабура, свежег купуса, печурки, целера, лубеница, диња, брескви и кајсија, као и бобичасто воће је одличан избор. Многе од ових намирница садрже и бета-каротен и ликопен који ће заштити вашу кожу од штетног утицаја сунца.
Београдске пијаце су одлично снабдевене сочним, домаћим воћем и поврћем који се истог дана и распрода управо због великог интересовања муштерија за укусним летњим плодовима.
Лубенице и диње спадају у воће којим се најчешће сладимо и хладимо током врелих дана. Ту су и нактарине, брескве, кајсије и смокве, а за љубитеље бобичастог воћа укусне малине, купине и боровнице. На пијацаме је избор велики као и потражња. Иако је најкорисније конзумирати сирово воће, за све који пожеле освежавајући слаткиш, током лета то је најчешће сладолед, предлажемо да од омиљеног воћа направе једноставну, брзу и здраву домаћу варијанту ове посластице. Оперите и исецкајте три брескве, нактарине или кајсије и ставите их у замрзивач на два сата. Потом их убаците у блендер, додајте грчки јогурт и пар очишћених урми, све избеландирајте и сервирајте. Уместо урми можете додати мало меда или јаворовог сирупа да би ваш сладолед био сласнији. Сви ће бити одушевљени укусом, али и текстуром ваше посластице. Оно што је најлепше увек га можете направити од воћа које имате у кући или које посебно волите, и тако уживати у разним аромама.
Искористите благодети лета, уживајте у разноврсним укусима, конзумирајте храну која вас освежава, хидрира, обилује минералима, витаминима и прија вашем телу. Управо такве намирнице свакодневно можете набавити на оближњој пијаци.
Све што ми треба је #напијаци