Нећете веровати какав се лек крије у виновој лози

Аутор: Gdjakovic
450 посета

Лишће се користи за лечење упала, а бобице грожђа добро делују на пробаву, чисте организам, обезбеђују организму витамине и минерале, смањују ниво триглицерида

Винова лоза (Vitis vinifera L.) једна је од најстаријих гајених биљака која се узгаја по целом свету. Грожђе је омиљено воће доступно широм света. Гајење винове лозе убраја се у најстарије људске делатности. Одвија се неколико хиљада година у различитим агроеколошким условима, што је омогућило стварање преко 15.000 сорти винове лозе.

Према ботаничкој класификацији винова лоза спада у фамилију Vitaceaeрод VitisУ народу је позната под именима вина лоза, виника, винолоза, винска лоза, крга, трс, чокот, виња лоза, итд.

Никола Бошковић из села Оџаци код Трстеника: Плетење ме смирује

Винова лоза је дрвенаста повијуша с врло разгранатим кореном. Лоза се одржава у усправном положају помоћу рашљика, које постају од изданака. У целој биљци и вину има танина, флавоноида и леукоантоцијана. У лишћу има бојене материје енозида, а у плодовима црног грожђа антоцијанских једињења. У зрелим плодовима има много гликозе, затим винске и других киселина, разних соли и других корисних састојака.

Фото: Pixabay

У лековите сврхе користи се цвет, плод, лист и семенке. У листу има доста витамина Це, Е, А, Ка, Бе 6, као и нијацина, гвожђа, влакана, рибофлавина, фолата, калцијума, магнезијума, бакра и мангана. Лист се користи за справљање чајева и тинктура против хемороида који крваре. Одлично је средство против реуме, повраћања, гихта и за побољшање циркулације.

Ако се пропустили да одете на фестивал зимнице у Коцељеву онда сте заиста погрешили

Лишће лозе користи се и за лечење дијареје, тешког менструалног крварења, чирева. Листови садрже омега 3 масне киселине и антиоксиданте који су корисни у спречавању упалних процеса. Богати су и гвожђем које игра важну улогу у стварању хемоглобина у црвеним крвним зрнцима. Витамин Це помаже апсорпцију гвожђа, тако да спречава појаву анемије.

Семенке грожђа показале су изузетан ефекат у лечењу периферних венских обољења, патолошких промена на оку и одлично уклањају постоперативне отоке.

Биолошки вредне материје из винове лозе смањују оток код болесника с хроничном венском инсуфицијенцијом.

Грожђе као плод винове лозе врло је здраво било да се бобице једу као воће или се пије сок, вино. Добро делује на пробаву, чисти организам, обезбеђује организму витамине, минерале и олиго елементе, смањује ниво триглицерида и лошег холестерола, повољно делује на висок крвни притисак. Према неким ауторима, грожђе потпомаже јачање срчаног мишића. Осим тога, нашло је место и у козметичкој индустрији. Маске од свежег плода користе се за затезање лица.

Грожђе треба да се једе у умереној количини, јер када се претера може доћи до грчева и бола у стомаку, као и пролива. Посебан опрез треба да имају дијабетичари због високог нивоа шећера које грожђе садржи. Природне препарате треба користити под надзором лекара.

Извор:

https://magazin.politika.rs/scc/clanak/526915/zdravlje/Caj-od-vinove-loze-protiv-hemoroida

Srodni tekstovi

Оставите коментар