Малине у фокусу, али не због цене

Аутор: draganadpetrovic
657 посета

Малине, сочне и мирисне бобице без који се не може замислити лето су много више од укусног воћа. Оне су природна апотека, а осим плода изузетно је лековит и лист малине од ког се припрема чај за лечење бројних стања. Србија је један од водећих светских извозника малина, али мало ко зна колико је ово воће заиста вредно.

Малина (лат. Rubus idaeus) води порекло из Европе и северне Азије, а њено име потиче од планине Ида у Грчкој, где су, по легенди, богови открили малину и сладили се њеним плодовима. У Европи је гајена још у време Римљана, а током Средњег века постала је део манастирских башта. У Србији се малине узгајају више 100 година, али је интензивна производња почела тек у другој половини 20. века. Данас је наша земља међу водећим произвођачима, посебно сорти попут виламета и полке.

Малина је жбуновита биљка, са богатим зеленим листовима који су наизменично распоређени. Малине захтевају добро дренирано тло, богато органским материјама, потребно им је пуно сунца и редовно орезивање како би боље рађале. Често се узгајају на жицама (шпалирима), имају беле цветове, а плод је збир малих коштица (друпула) који сазрева поливином или крајем јуна у зависности од временских прилика.

Малине се убрајају у „супервоће“. Богате су антиоксидансима као што су елагична киселина, антоцијанини и кверцетин, који неутралишу слободне радикале и штите организам од хроничних болести. Такође, извор су витамина C, К, влакана и важних минерала попут мангана и магнезијума. Малине јачају имуни систем, снижавају крвни притисак, побољшавају варење, регулише шећер у крви, успоравају старење ћелија, побољшавају функцију мозга, смањењу ризика од кардиоваскуларних болести… Захваљујући високом садржају дијететских влакана (више од 6 г на 100 г), малине подстичу здравље црева и пробаву, док њихов низак гликемијски индекс их чини погодним за дијабетичаре.

Илустрација: У народној медицини користи се плод, али и лишће од малине

Малине се већ вековима користе у народној медици као лек за бројне здравствене проблеме. Поред плодова, у традиционалној медицини посебно су цењени листови малине од којих се прави чај који се користи код следећих стања:

  • Болних менструација
  • Јачања материце у касној трудноћи (уз обавезан лекарски надзор)
  • Пролива и цревних тегоба
  • Упала грла и десни

Плодови се користе као природни лек против температуре, упала, па чак и код кожних осипа. Њихова широка примена кроз векове сведочи о великом поверењу које народна медицина има у ово воће.

Најбољи начин да искористите здравствене бенефите малина је да их једете свеже – саме, у јогурту, смутију, воћној салати. Свеже малине задржавају највише витамина и антиоксиданаса. Смрзнуте малине су такође добар избор, јер задржавају велики део хранљивих вредности, и могу се употребљавати током целе године. Малине се користе и за прављење џема, сирупа, изузетно укусно је слатко од малина, али и за производњу ликера и ракије. Иако се при обради на високим температурама губи део хранљивих састојака, укус остаје неодољив.

Илустрација: Свеже малине могу да једу и дијабетичари, али не и џем и скове због додатог шећера

Иако је ово воће изузетно здраво, опрез приликом конзумирања је неопходан посебно код следећих категорија људи.

  • Особе алергичне на бобичасто воће – симптоми алергије су најчешће свраб уста, осип, отицање, тегобе са дисањем и у најгорим, али ретким ситуацијама анафилактички шок. Малине садрже протеине сличне полену, па људи који имају алергију на полен брезе или траве могу реаговати.
  • Људи са осетљивим дигестивним системом – зато што малине имају висок садржај влакана и ситне коштице, што може изазвати надимање, гасове, дијареју код особа са синдромом иритабилног црева (IBS). У таквим случајевима боље их је конзумирати у малим количинама или у виду бистрог сока.
  • Људи који узимају разређиваче крви – зато што су малине богате витамин K, који учествује у згрушавању крви. Особе које пију лекове као што је варфарин треба да имају стабилан унос овог витамина – ни превише, ни премало.
  • Труднице – могу да једу свеже плодове, али треба да буду опрезне приликом конзумирања чаја од листа малине. Иако се овај чај препоручује женама у последњем триместру трудноће за јачање мишиће материце, никако га не треба пити у првом и другом триместру, јер може стимулисати контракције. У сваком случају обавезно се консултовати са лекаром пре употребе овох чаја.
  • Дијабетичари – Свеже малине имају низак гликемијски индекс, па нису проблем, али уколико сте дијабетичар никако не користите џем или сокове од малине због велике количине шећера што може утицати на ниво шећера у крви.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi