Куркума је један од састојака зачина који се веома често користи и даје му специфичну боју

Аутор: Gdjakovic
609 посета

Приписују јој се антиупална, антивирусна, антибактеријска и антиканцерогена, као и изузетна својства у терапији дијабетеса и дегенеративних болести

Куркума (curcuma longa) је биљка из фамилије ђумбира, а највише се користи као зачин. Она је попут ђумбира симбол Оријента (Источни свет, Блиски и Далеки исток), па чак има и већу примену од њега. Активни састојак куркуме је куркумин, који у листи прехрамбених адитива носи ознаку Е-100 и у индустрији служи као природна боја (жута) за умаке, сенфове, сиреве, маргарине итд. У последњих неколико година употреба куркуме бележи константан раст, делимично и зато што се користи и у дијеталној исхрани (углавном за детоксикацију), па и у традиционалној медицини.

Када уђете у неку локалну продавницу са зачинима, куркуму ћете лако препознати. Као зачин она је у прашкастом облику, интензивне жуто-наранџасте боје и масна је на додир. То ћете свакако приметити уколико вам продавачица куркуму запакује у натрон кесицу, али немојте да вас то забрињава. Пазите како је користите јер ће вам лако офарбати и тако уништити мајицу или блузу. Уколико познајете индијску кухињу и користите кари, немојте се изненадити уколико чујете да је основни састојак карија – управо куркума, која му даје и боју.

СОВА буљина је кућни љубимац овог домаћина име јој је БУБА

Као зачински прах, куркума има калоријску вредност 354 килокалорије на 100 грама, а чак 10 грама отпада на масноће, док су 21 грам влакна. Од минерала садржи магнезијум, калцијум, гвожђе, манган, а од витамина углавном Це, Бе-3, Бе-6. Дневно је као зачин довољно користити једну кашичицу овог зачина, па не морате бринути око калорија.

Фото: Биофах (Biofach)

Куркума као лек…

Према последњим истраживањима, овом зачину се приписују антиупална, антивирусна, антибактеријска и антиканцерогена, као и изузетна својства у терапији дијабетеса (нормализује шећер) и дегенеративних болести. Ако се потврде ова истраживања, куркума би лако могла да постане природно средство бр. 1 у борби против дијабетеса.

Куркумин утиче на бољу циркулацију и снижавање високог крвног притиска, чак и код бубрежних болесника. Тако употреба пола грама куркуме три пута на дан (укупан садржај куркумина 22 мг) значајно смањује крвни притисак код оболелих од упале бубрега.

Херцеговачка лаванда улази на ЕУ тржиште

Као лек у традиционалној ајувердској медицини, куркума се користи код многих болести, од поремећаја система за варење, болести јетре, преко упале грла, обичне прехладе (са медом), па све до чишћења рана.

Ипак, како куркума делује и на разређивање крви, саветује се опрез (и наравно консултација са вашим лекаром) код особа на терапији против хипертензије, код срчаних болесника и особа са проблемима са жучном кесом (куркумин поспешује лучење жучи).

…и као зачин

Куркума се обично употребљава у киселкастим јелима, као и у јелима са доста поврћа и месним јелима. Уколико волите рижото или пилав, слободно следећи пут убаците и кашичицу овог дивног зачина. Саветујем да вам теглица са куркумом буде на тамном и не претерано топлом месту, рецимо у шпајзу, а гледајте да не буде велика (уколико увек можете купити свеж млевени зачин). Куркума неће битно променити укус јела попут неких других зачина (неће га оптеретити), али ће га украсити и дати му пријатан мирис. Обично се приликом припреме куркума додаје при крају, како би се задржао максимум хранљивих материја.

Џем од шљива од само два састојка за укус који се памти

Уколико куркуму узимате неправилно, активна супстанца куркумин само ће „протрчати” кроз тело јер га организам веома тешко апсорбује. Ипак, постоји начин да се апсорпција куркумина повећа тако што ћете куркуму обавезно узимати са бибером, који садржи пиперин. Овако се апсорпција куркумина повећава чак 40 пута! Поред наведене упоредне примене са бибером, такође се препоручује и комбинација куркуме са неким здравим уљем, рецимо уљем од маслина или уљем од коштица грожђа чиме се апсорпција куркумина у организму додатно повећава.

Рецепата са куркумом заиста има много, али га ја углавном препоручујем (уз бибер, наравно) у чорбама, рижоту, воћним салатама, посним јелима (од поврћа) и јелима са рибом и белим месом. Бибер, уз куркуму, такође користите свеже млевен. Пријатно!

Јасна Вујичић,
нутрициониста www.nadijeti.com

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/398371/zdravlje/lekovito-iz-prirode/lekovita-biljka

Srodni tekstovi

Оставите коментар