Бобичасто воће штити штитну жлезду

Аутор: Gdjakovic
367 посета

Особе које болују од хипертиреозе, када се ствара превише хормона, требало би да једу броколи, кељ, карфиол, купус, рибу, печурке, орашасто воће…

BБоровнице су одличне за штитну жлезду

Препорука је да се једна ужина дневно базира на бобичастом воћу које је пуно оксиданаса

Штитаста жлезда може да има хроничну упалу која је спора и тада се јавља хипотиреоза (успорен рад жлезде, ствара се мало хормона) или акутну када се јавља хипертиреоза (убрзан рад, ствара се превише хормона).

Сваки облик ове болести има своје узроке, карактеристике, дијагнозу, трајање и ризике настанка. Упалу штитасте жлезде понекад је тешко дијагностиковати. Уобичајени симптоми успореног рада јесу умор, добијање на тежини, депресија, сува кожа и затвор. У ређим случајевима јављају се отицање ногу, болови, смањена концентрација…

С друге стране, ако је реч о убрзаном раду, код акутне упале симптоми су губитак тежине, раздражљивост, нервоза, несаница, брз срчани пулс и умор.

Правилном исхраном може да се утиче на позитивне последице. То наравно не значи да се престане са узимањем лекова. Исхрана је само додатни фактор ублажавања стања. Постоје неке намирнице које благотворно утичу код хипертиреозе, дакле када је убрзан рад штитасте жлезде. Попут бобичастог воћа: јагода, купина, боровница, малина, рибизли… То воће је одличан избор јер је пуно антиоксиданаса који позитивно утичу на имуносистем. Препорука је да се једна ужина дневно базира на овим моћним бобицама.

Такође, пожељно је уврстити броколи, кељ, карфиол или купус у исхрану. Све наведене намирнице могу да утичу на смањење количине хормона штитне жлезде које она производи.

Уравнотежена исхрана не замењује лекове прописане од ендокринолога: потребно је консултовати лекара о исхрани како не би дошло до интеракције појединих намирница са лековима, а термичка обрада појединих намирница, на пример, смањује утицај медикамената

Витамин Де и омега-3 масне киселине такође су добар избор. Лосос садржи витамин Де који са калцијумом спречава губитак коштане масе. И има много омега-3 масних киселина. Осим рибе, ту су и јаја, печурке, орашасто воће, маслиново и ланено уље.

СОК ОД ЦВЕКЛЕ ЧАША ПУНА ЗДРАВЉА

Ћуретина и пилетина су одличан извор протеина јер су телу потребни протеини и за енергију и за изградњу и одржавање мишића.

Губитак тежине је чест симптом код убрзаног рада штитасте жлезде, тако да су потребе за протеинима веће него код здравих особа. Алтернатива месу су протеини из пасуља и језграстог воћа.

Шта се не једе кад штитна жлезда ради убрзано? У првом реду намирнице које садрже много јода. Јодирана со је једна од њих, па је потребно користити замену.

Кофеин као стимуланс је, као и рафинисани шећер, непријатељ штитњаче, па би их требало заобилазити. Такође и бело брашно и производе од белог брашна. Уместо белог требало би користити интегрални пиринач.

Црвена меса, богата холестеролом и засићеним масноћама су свакако за избегавање. Црвено месо требало би заменити плавом рибом која је богата омега-3 масним киселинама.

Не би требало јести крекере, кроасане, жу-жу. Пуномасне млечне производе потребно је замените обраним млеком и јогуртом и младим сиром уместо старих сирева.

Извор:

https://magazin.politika.rs/scc/clanak/376332/zdravlje/lekovito-iz-prirode/bobicasto-voce-stitasta-zlezda

Srodni tekstovi

Оставите коментар