Сточари, ветеринари и Задружни савез Србије под истим кровом

Аутор: draganadpetrovic
605 посета

На Пољопривредном факултету у Земуну, у организацији проф. др Цвијана Мекића разговарали су сточари и ветеринари, представници научних институција и Задружног савеза Србије,о актуелним темама у овој области.Како зауставити пад сточног фонда и унапредити сточарску производњу, како бити конкурентан на тржишту, само су нека од питања о којима је било речи.Учешће сточарства у бруто производу пољопривредне производње у Србији од око 29 одсто, говори о томе да је стање веома лоше, а посебно ако се узме у обзир чињеница да све индустријски развијене земље имају изузетно развијену сточарску производњу и проценат учешћа сточарства изнад 60 одсто, чуло се овом приликом.Подаци које је изнео професор Цвијан најбоље илуструју забрињавајућу ситуацију у сточарству Србије.У односу на прошлу годину број говеда је мањи за 3 одсто,свиња за 3,9 одсто, оваца 0,6 одсто, коза 3,6 одсто.

Потребна је брза реакција државе, да сточари на време добију субвенције,да постоји повратна информација са терена о ефектима субвенционисања сточарске производње, али и присуство већег броја саветодаваца на терену и израда планова за развој сточарства на годишњем нивоу, само су неке од идеја које је професора Цвијана Мекића,у циљу решавања проблема у сточарству, а самим тим и развоју пољопривреде Србије.
Директор ЗЗ „Агро еко воће” – добитник признања „Капетан Миша Анастасијевић”У Културном центру Златибор уручена су признања „Капетан Миша Анастасијевић” колективима и појединцима са подручја Златиборског округа.Уручена су признања у седамнаест категорија,а међу добитницима је Божо Јоковић, директор ЗЗ“Агро еко воће”, Ариље – Најбољи аграр у региону.

Пожаревац пружа подршку задругарству
Приликом посете пожаревачком крају, Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије разговарао је саСлавишом Алексићем, замеником градоначелника о могућностима унапређења рада задруга на овом подручју,првенствено земљорадничких. Кључ успеха је у сарадњи,заједништву,тако да је непходно интензивирати сарадњу локалне самоуправе и Задружног савеза Србије на унапређењу задружног сектора,истакао је председник Михаиловић. Локална самоуправа ће пружити сву неопходну подршку задругама и настојати да се што више младих људи удружује и формира задруге.Овом приликом посетили су новоформирану ЗЗ „Клас Инвест“,која се бави ратарском и сточарском производњом,а основали су је млади пољопривредни произвођачи, на челу са директором који је 99-то годиште.

Илустрација: проф.др Цвијан Мекић са Пољопривредног факултета у Београду 

У посети Специјализованој овчарској задрузи „Агнец“ Бечевица
Задругу „Агнец“ Бечевица посетили Никола Михаиловић,председник Задружног савеза Србије и проф.др Цвијан Мекић са Пољопривредног факултета у Београду и са задругарима разговарали о овчарској производњи,њиховом финалном производу и наступу на тржишту.На овом подручју је најзаступљенији узгој оваца, имајући у виду површине ливада и пашњака, којима располаже Шумадија.Проф. др Цвијан Мекић истакао је да је овчарство потенцијал и развојна шанса Шумадије, али и целе Србије првенствено због великог интересовања за ове производе како у иностранству,тако и на домаћем тржишту. Нагласио је значај укључивања струке посебно када је реч о селекцији приплодних грла и производњи јагњади за тов у циљу достизања врхунског квалитета. Овом приликом Никола Михаиловић,председник Задружног савеза Србије изразио је задовољство оствареним резултатима у раду ове специјализоване овчарске задруге,која се може похвалити изузетним асортиманом и квалитетом производа, нагласивши да ово подручје представља изврстан потенцијал за унапређење сточарске производње,посебно за узгој оваца и говеда.

Одржана Скупштина задругара најстарије задруге у Србији
На седници Скупштине ЗЗ „Азања“, усвојен је план рада и изабрани чланови и председник Скупштине Бојан Никосавић,мастер економиста.Такође изабрани су чланови Управног одбора на челу са председником Родољубом Станимировићем, као и председник и чланови Надзорног
одбора. Овом приликом именован је и в.д. директора ЗЗ„Азања”, Слађан Јелић, инжењер шумарства.Седници су присуствовали Никола Михајловић, председник Задружног савеза Србије са сарадницима и најстарија задругарка Милева Јовановић.У срдачној и радној атмосфери присутни су још једном аплаузом изразили захвалност за одликовање,које је председник Републике Србије Александар Вучић уручио на Сретење, поводом Дана државности Србије,овој најстаријој
задружној организацији у Србији, која је основана 11. Марта 1894.године.
Упркос великим потешкоћама ЗЗ „Азања” је успела да опстане и очекује се да ће,моћи да поврати стари сјај, захваљујући помоћи државе, пре свега министарстава финансија и пољопривреде.

Илустрација: Димитрије Катић оснивач прве задруге у Србији

Обележен јубилеј 125 година од оснивања прве задруге у Ресави
Земљорадничко кредитну задругу у селу Црквенац, основао је Димитрије Катић са 26 задругара 31. марта 1897.године.На иницијативу Мирољуба Спасојевића,председника Скупштине Удружења виноградара и воћара „Димитрије Катић“, 12 потомака некадашњих задругара из Црквенца
основало је Земљорадничко – виноградарско – воћарску задругу и назвало је „Црквеначки чокот“. Како истичу, циљ је да поштујући светлу традицију предака, опораве винограде у Ресави и младе задрже на селу. Жеља им је да, уз помоћ државе,обнове подрум за прераду грожђа у коме је у периоду од 1935.до 1967. године и по 100 вагона грожђа претварано у најбоље вино.Обележавању јубилеја уз богат културно-уметнички програм присуствовали су Дарко Божић, државни секретар
у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, и Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије са сарадницима.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар